Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Behöver inte undersköterskor återhämtning? undrar insändarskribenten. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Vi har ännu inte fått svar på vår fråga

Är det inte lika viktigt att undersköterskor får återhämtning?

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Kommunals medlemmar överlämnade namnunderskrifter till Tommy Rydfeldt (L), 1:e vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsutskottet (L) på senaste Regionfullmäktige den 26 februari 2020.

I ett uttalande till Kommunalarbetaren säger Rydfeldt att det var märkligt att inte ”facket” överlämnade namnunderskrifter eller haft någon kommunikation i frågan under förra mandatperioden. Facket är Kommunals medlemmar och det har varit en kommunikation med er i den borgerliga majoriteten under förra mandatperioden i denna frågan.

Efter att beslutet som togs 2017 i regionstyrelsen att ge Vårdförbundets medlemmar mer i OB för kvällar och nätter samt en arbetstidsförkortning reagerade många medlemmar kraftfullt.

Det skrevs insändare, brev till ansvariga i Regionstyrelsen, namninsamlingar som överlämnades på regionkontoret till Stefan Bengtsson (C), som då var 1:e vice ordförande i regionstyrelsen. Kommunal bjöd även in till ett medlemsmöte där Stefan Bengtsson (C) och Mats Eriksson (M) regionstyrelsens dåvarande ordförande närvarade. Det var många medlemmar på detta möte. Det framfördes synpunkter och man ville ha en dialog om arbetsmiljö och arbetstider etc. Det ville inte den borgerliga majoriteten diskutera utan man ville bara försvara sitt beslut om ersättningarna.

Kommunal ställde samma fråga då som nu. ”Är inte det lika viktigt att undersköterskor får samma återhämtning”? Det svaret har de ännu inte fått!

Vi hade även ett möte med Socialdemokraternas regionrepresentanter och på detta mötet diskuterades hur kan vi tillsammans förbättra arbetsmiljön; arbetstider, scheman, arbetssätt etc. Kommunal arbetar aktivt tillsammans med Socialdemokraterna i denna frågan hela tiden. Som du kanske kommer ihåg ville de socialdemokratiska ledamöterna ha ett annat beslut.

Marita Johansson

Facklig politisk ansvarig på sektion Halmstad regionen, när beslutet togs 2017