Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vi hade möjlighet att kontrollera och testa dem som befunnit sig i riskområden, satt dem i karantän, men det gjordes inte, skriver Carita Boulwén (SD). Bild: Gorm, Kallestad
Vi hade möjlighet att kontrollera och testa dem som befunnit sig i riskområden, satt dem i karantän, men det gjordes inte, skriver Carita Boulwén (SD). Bild: Gorm, Kallestad

Vi hade möjlighet att agera innan viruset nådde Sverige

Ingen vet i dag hur allvarliga konsekvenserna kommer bli för samhället.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Coronaviruset lamslår stora delar av världen. Även i Sverige har man stängt ned verksamheter, och företagen varslar. Ingen vet i dag hur allvarliga konsekvenserna kommer bli för samhället, i antal sjuka, döda, konkurser, arbetslöshet och allt vad det för med sig.

Välfärden i Sverige har sedan tidigare haltat rejält, och den lågkonjunktur som vi väntats gå mot lär slå till både snabbare och kraftigare än vad någon räknat med och försätta landet i en mycket allvarlig kris.

Vi hade möjlighet att förbereda oss innan viruset nådde landets gränser och vidta åtgärder för att minimera risken för smittspridning, kontrollera och testa dem som befunnit sig i riskområden, satt dem i karantän, men det gjordes inte. En flertal experter har också skarpt kritiserar Folkhälsomyndigheten och dess företrädare för att varken agera tillräckligt snabbt eller kraftfullt, och man har även ifrågasatt kompetensen då det har gjorts en rad uttalanden som visat sig felaktiga.

Tyvärr är det ju heller inte första gången vi kan se att myndigheters agerande under ledning av den socialdemokratiska regeringen tillsammans med januaripartierna starkt ifrågasatts.

En del myndigheter och företag har dock agerat och trotsat FHM och låtit medarbetare som befunnit sig i riskområden arbeta hemifrån 14 dagar. Hade man gjort detsamma i Region Halland och låtit anställd som varit utomlands testa sig, exempelvis på IVA i Varberg, så hade man kanske kunnat undvika smittspridningen där.

Carita Boulwén (SD)

Gruppledare

SD Region Halland

SD Kungsbacka