Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pär Holmgren (MP) och Svein Henriksen (MP).
Pär Holmgren (MP) och Svein Henriksen (MP).

Vi går till EU-val på att möta klimatutmaningen

Tillsammans kan vi skapa en framtid att längta till.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Vi som lever på jorden nu avgör framtiden. Vi kan inte skylla på någon annan. Miljöpartiet de gröna går till val på att möta klimatutmaningen.

Vi är övertygade om att det behövs mer samarbete mellan länder för att lösa gränsöverskridande problem. EU ska ta ansvar för en klimat- och miljöpolitik som vänder utvecklingen i tid och säkrar att människor kan leva inom naturens ramar.

Många partier pratar om klimatet, men när besluten ska tas är det andra intressen som väger tyngre. Miljöpartiet de gröna har drivit igenom skärpningar av EU:s utsläppshandel som gör det dyrare att släppa ut växthusgaser. Men det är bara början. Det måste bli ett slut på undanflykterna från dem som alltid vill att någon annan ska göra klimatarbetet – någon annanstans, någon annan gång.

Miljöpartiets klimatpolitik bygger på det som krävs enligt vetenskapen. Vi går till val på att:

· Införa en tvingande utsläppsbudget som säkerställer att vi når målen i Parisavtalet. Då får vi samma ordning och reda i klimatpolitiken som i den ekonomiska politiken.

· Införa en klimatavgift för import från länder som inte ställer upp på Parisavtalet.

· Införa en miniminivå på koldioxidskatt i alla medlemsländer.

· Ställa om till 100 procent förnybar energi i hela EU så att kol, olja och fossilgas stannar kvar i marken. Stoppa subventioner av fossil energi. Utsläpp ska bekämpas, inte belönas.

· Minska flygandet, särskilt tjänste- och pendelflyget, och säkerställa att flyget betalar för hela sin klimatpåverkan. Införa bränsle- och energiskatt på flygbränsle.

Tillsammans kan vi skapa en framtid att längta till. En framtid med tåg som går snabbt och kommer fram i tid. Förskolegårdar där barnen kan andas frisk luft. Rena sjöar att ta ett dopp i en midsommarnatt. Mer tid att vara med varandra. Mindre slit och släng med både prylar och människor. Levande landsbygder och nya gröna jobb.

Pär Holmgren (MP)

toppkandidat till EU-parlamentet

Svein Henriksen (MP)

(Getinge), kandidat till EU-parlamentet