Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Fiberrullar. Blir det billigare att rulla ut fibern med regionens avtal, eller hade det varit billigare att stötta fiberföreningarna?

Vi fick inte veta vad regionens fiber kostar

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på Mats Erikssons svar ”Regionen: Ett samarbete för fiber i hela Halland” (24/5).

Tack för det som väl skulle vara ditt svar. Det är som vanligt ett politikersvar utan substantiellt innehåll.

Jag har påstått att det finns för dålig kunskap hos de som beslutar om pengar till fiberutbyggnad. Jag kan påstå att jag har haft rätt.

Du skriver att Regionen och IP-Only ska bygga där marknaden inte tycker det är intressant att bygga ut på kommersiella grunder. Vi kan konstatera att det nu är kommersiellt attraktivt, eftersom regionen går in med mellanskillnaden. Vi vet inte heller slutsumman på regionens insats, färdigt nät, vilket borde redovisas.

Det verkar inte vara regionstyrelsens signum att spara pengar, så en fråga är, blir det billigare om man skall satsa på ett vinstdrivande företag, som skall bygga ut fibernäten än att stötta fiberföreningarna? Inget vinstdrivande företag gör något gratis.

Vi fick inte veta vad det kostar utöver dessa 19 900 kronor för konsument. I och med att avtalet verkar vara undertecknat, är det väl offentlig handling, så det går att presentera det i HN. Det verkar för övrigt vara en dold kartell. Ett antal företag har samma anslutningskostnad. Svaren kommer inte automatiskt, om man repeterar det man sagt tidigare.

Orsaken till att det finns många fiberföreningar ute på landsbygden, är precis det du skriver, nämligen att det inte fanns någon som ville bygga på landsbygden, därför att det inte var ekonomiskt bärande.

Utan alla små fiberföreningar hade det inte funnits fiber på många ställen på landsbygden Frågan är varför inte regionen går in och stöttar de föreningar som finns eller som kunde startas upp, om det gick att få till exempel kanalisationsstöd från regionen. Det gick för några år sedan att få stöd. Varför togs detta bort? Du skriver om förfrågningar hos flertalet fiberföreningar. Alla samtal jag fått tyder på utebliven konversation. Jag har fått många frågor från fiberföreningar, typ, hur gör vi nu? Dessa föreningar är också väldigt intresserade av att få svar på frågorna jag ställde.

Lars-Åke Åkesson