Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det finns nomineringsgrupper på de olika nivåerna som har en politisk anknytning och det finns grupper som inte har det. Det är bra, skriver insändarskribenten. Bild: Pernilla Dahnberg
Det finns nomineringsgrupper på de olika nivåerna som har en politisk anknytning och det finns grupper som inte har det. Det är bra, skriver insändarskribenten. Bild: Pernilla Dahnberg

Vi förtroendevalda kan det demokratiska arbetet

Centermedlemmar har sen lång tid tillbaka engagerat sig i det kyrkliga arbetet.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

till Markus Leandersson

Ämnet om nomineringsgrupper som Markus Leandersson tar upp är en repris av vad som kommer upp vid varje kyrkoval. Vem får bilda nomineringsgrupp till valen i Svenska kyrkan? Mellan valen hörs aldrig något, då är det tillåtet att gneta på.

I Svenska kyrkans bestämmelser är det fritt att bilda nomineringsgrupp om man har ett visst antal namn bakom sig.

Centermedlemmar har sen lång tid tillbaka engagerat sig i det kyrkliga arbetet, som förtroendevalda och frivilliga krafter. Värdegrunden stämmer väl överens och det finns ett engagemang och intresse hos många centermedlemmar att arbeta för vår svenska kyrka.

Enligt Kyrkoordningen ska församlingar, stift, och nationell nivå ha förtroendevalda. Finns inte det kan man t ex inte vara församling.

Det finns nomineringsgrupper på de olika nivåerna som har en politisk anknytning och det finns grupper som inte har det. Det är bra.

Ibland har funderingar dykt upp. På nationell nivå, kyrkomötet, har ofta Frimodig kyrka (partipolitiskt obunden) och Sverigedemokraterna (partipol grupp) röstat på samma sätt. Det ställer frågetecken, vad blir skillnaden?

Svenska Kyrkans uppdrag är, precis som Markus Leandersson skriver, att bedriva gudstjänst, mission, undervisning och diakoni och på så sätt göra Jesus Kristus känd och älskad. Den treenige Guden , Fadern , Sonen och Anden driver oss. Absolut solklart.

Våra teologer förmedlar i gudstjänster och alla andra prästerliga uppgifter detta uppdrag.

Vi har att som goda förebilder visa hur det påverkar oss som människor.

Dessutom ska vi förvalta, utveckla vårt kyrkliga kulturarv, det är också solklart. Vi är som förtroendevalda till god hjälp i allt det praktiska arbetet som också ligger i att vara kyrka.

Vi brukar säja att vi kan det demokratiska hantverket.

Vi respekterar Markus Leandersson som en mycket duktig präst som når många människor genom sitt sätt att verka. Falkenbergs församling gör ett gott arbete.

Vi hoppas att Markus Leandersson också respekterar oss som engagerade och duktiga förtroendevalda.

Ulla Rickardsson

Stig Agnåker

Nomineringsgruppen Centerpartiet