Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vår yttersta strävan är att ingen ska behöva flytta fler gånger än nödvändigt i väntan på beslut, skriver Migrationsverkets representant. Bild: Adam Wrafter/SvD/TT
Vår yttersta strävan är att ingen ska behöva flytta fler gånger än nödvändigt i väntan på beslut, skriver Migrationsverkets representant. Bild: Adam Wrafter/SvD/TT

Vi förstår att beskeden påverkar var och en

Därför läggs tillfälliga bostäder i Älvsered ner.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Skäms Migrationsverket!”, ”Jag skäms över Sverige” och ”Skäms Morgan Johansson

I insändare uttrycker engagerade medborgare en besvikelse över Migrationsverkets beslut att lägga ner tillfälliga bostäder i Älvsered och låta familjer flytta till annat boende. Vi vill här förklara bakgrunden till beslutet.

Vi förstår att Migrationsverkets beslut om att avveckla tillfälliga bostäder kan leda till oro, eftersom det innebär att personer som bor på en ort behöver flytta. Bakgrunden är att Migrationsverket måste förhålla sig till att allt färre söker skydd i Sverige och att behovet av verkets tillfälliga bostäder därmed minskar.

Utifrån våra ekonomiska förutsättningar kan Migrationsverket helt enkelt inte längre motivera att ha lika många bostadsplatser eller kontor ute i landet som tidigare.

I sammanhanget är det viktigt att komma ihåg att Migrationsverkets bostäder är tillfälliga och fungerar som inkvartering under tiden som en ansökan om asyl prövas. Därefter flyttar en del till en kommun där de ska etablera sig, andra återvänder till hemlandet.

Vår yttersta strävan är att ingen ska behöva flytta fler gånger än nödvändigt i väntan på beslut och vi tar så stor hänsyn som möjligt till de sökandes behov av trygghet och kontinuitet när vi avvecklar. Däremot kan det ändå innebära att familjer som inte kan ordna egen bostad behöver flytta från den ort där de går i skola och har fått vänner.

I samband med flyttarna pratar vi med familjerna, ofta vid flertalet tillfällen, och lyssnar in deras och framför allt barnens behov. I den nya kommunen får barnen också självklart tillgång till skola, omsorg och den vård de behöver.

I det här sammanhanget vill vi även framhålla att vi sätter stort värde på det varma engagemang för dessa personer och för andra som genom åren har bott i Älvsered under den tid de väntat på att få sin ansöka prövad.

Fredrik Söderberg Bruce

tf. presschef vid Migrationsverket