Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Sommarkatt. Att lämna kvar katten vid sommarhuset när man åker hem är en grym gärning.

Vi förstärker djurskyddet!

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Insändare. Miljöpartiet värnar djuren. Nu stärker vi, tillsammans med S, djurskyddet. Bra, och vi behöver fortsätta detta arbete.

Husdjur är viktiga för människan. Förr kunde det betyda skillnaden på liv och död att äga en ko eller en häst. Då vårdade man dem ofta ömt.

I dag har vi delat upp djuren i produktionsenheter och sällskapsdjur.

Men produktionsenheterna är fortfarande individer. För 100 år sedan en Rosa, i dag en 203. De har naturligtvis känslor och grisar är ungefär lika intelligenta som hundar säger forskningen i dag. För att bättre tillgodose produktionsdjurens behov föreslås förbud mot uppbunden djurhållning.

När det gäller vilda djur som vi föder upp i burar för att göra pälsar av ställer andra länder betydligt hårdare krav. England, NordIrland, Österrike och Kroatien har förbud mot pälsdjurshållning. I Slovenien förbjöds pälsuppfödning 2013. Schweiz och Tyskland har krav på simbassäng, som har lett till att näringen i princip upphört. Nu ska Jordbruksverket äntligen utreda hur vi ska göra i Sverige.

Sällskapsdjuren å andra sidan pysslar vi om som aldrig förr. Ibland så det kan bli fel åt andra hållet. Tyvärr når inte alltid vår omtanke katterna. Att lämna kvar katten vid sommarhuset när man åker hem är en grym gärning. De går ofta en plågsam död till mötes när de sakta men säkert svälter ihjäl. Nu föreslås att det ska bli straffbart. Dessutom föreslås krav på märkning och registrering av katter i ett kattregister och en ny brottsrubricering, ”grovt brott mot djurskyddslagen”, där påföljden dubbleras till max fyra års fängelse.

Kunskapen om djurens kommunikation, liv, känslor har tagit stora steg framåt. Vi behöver ta hänsyn till det. Etologi är ett relativt nytt forskningsområde och det finns mycket tyckande, gamla idéer, när det gäller djur, kring vad de förstår eller känner. Åt båda hållen. Det är inte ok att släppa ut minkarna ur burarna lika litet som det är ok att hålla dem där.

Vi hoppas och tror på en grönare värld även för djuren framöver!

Elisabeth Falkhaven (MP)

gruppledare för Miljöpartiet de gröna i Halland

Markus Jöngren (MP)

Miljöpartiet de gröna i Falkenberg