Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Sporten attraherar gammal som ung och skateparken ska passa erfarna åkare likväl som nybörjare, skriver insändarskribenterna. Bild: Martina Holmberg / TT
Sporten attraherar gammal som ung och skateparken ska passa erfarna åkare likväl som nybörjare, skriver insändarskribenterna. Bild: Martina Holmberg / TT

Vi försöker skapa förutsättningar för alla våra invånares sportintressen

Det är viktigt för oss att skateparken blir en öppen, trygg och inkluderande plats.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Lägg inte en skatepark i ett bostadsområde”

År 2018 togs en åtgärdsvalsstudie fram för skatepark i centrala Varberg. I huvudsak undersöktes tre olika placeringar – Breareds idrottshall, Danska vägen och även Håstens fritidsområde, som du nämner som förslag. På området Håsten anlades nyligen en utflyktslekplats med bland annat ytor för skate. På Breared har Varbergs skateförening etablerat en skatepark. Med en anläggning för skate vid idrottshallen sprids möjligheten för sporten ut i olika delar av tätorten.

Därav pekades gräsytan mellan idrottshallen på Danska vägen och Påskbergsskolan ut som mest lämplig för kommunens nya skatepark. Fastigheten har en gällande detaljplan som medger att området får användas för allmänt ändamål och en skatepark bedöms gå i linje med övriga närliggande verksamheter. Platsen är attraktiv, tillgänglig och enkel att ta sig till med direkt närhet till flera skolor och andra mötesplatser. Det är viktigt för oss att skateparken blir en öppen, trygg och inkluderande plats. Sporten attraherar gammal som ung och skateparken ska passa erfarna åkare likväl som nybörjare. I november 2020 beslutades genomförande av skatepark i investeringsbudgeten.

Vi försöker skapa förutsättningar för alla våra invånares sportintressen. Dels möjligheten att utöva, men också ta del av idrotterna som publik. Vi har en god idrottsbredd i vår stad, med centrala anläggningar för både utövare och publik vad gäller till exempel fotboll, handboll och simning för att nämna några. Vår förhoppning är att även skateparken ska bli välbesökt av människor i alla åldrar. Det kommer att innebära mer liv och rörelse i området, än vad det är idag. Som en del i projekteringen gjordes en omfattande bullerutredning. Dokumentet i sin helhet finns tillgänglig att ta del av och vi svarar gärna på eventuella följdfrågor kring den.

Henrik Gustafsson

fastighetsutvecklare, samhällsutvecklingskontoret

Mari Hagborg-Lorentzon

fritidschef, kultur- och fritidsförvaltningen

Emma Winnberg

byggprojektledare, Varbergs Fastighets AB