Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Ann-Charlotte Stenkil (M), Christofer Bergenblock (C), Tobias Carlsson (L) och Morgan Börjesson (KD) Bild: Terje, Pedersen

Vi driver på för cykelväg

Alliansen vill vända sig till de stora företagen på orterna.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Lev upp till namnet cykelkommun och landsbygdskommun”,

I Alliansen är vi mycket stolta över att Varberg för andra året i rad blev utsett till Årets superkommun inom kategorin småstads- och landsbygdskommuner. Det är ett bra kvitto på att Varberg är en bra och välskött kommun, både i staden och på landsbygden. Därmed inte sagt att vi är nöjda med hur allting ser ut utan vi arbetar ständigt med hur kommunen ska utvecklas på bästa sätt.

En av de frågor som funnits på agendan i många år är den om gång- och cykelväg mellan Veddige och Väröbacka. Eftersom det är Trafikverkets väg (850) som går mellan samhällena har kommunen dock bara ett indirekt inflytande över vad som händer och trots återkommande uppvaktning från kommunens sida har den aldrig blivit prioriterad. Trafikverket har helt enkelt valt att lägga sina pengar på andra projekt.

Precis som skrivs i insändaren har skälen till att prioritera just denna sträcka blivit ännu fler under senare tid och när den nya stationen i Värö står klar om några år, så kommer förbindelsen att vara ännu viktigare. Av just denna anledning tog Alliansen ett nytt initiativ i frågan så sent som i januari i år.

Vårt förslag är att titta på möjligheten till medfinansiering med hjälp av de tre stora arbetsgivare som berörs av den tänkta sträckningen; Deromekoncernen, Södra och Ringhals. Att hitta en trafiksäker väglösning för arbetspendlande cyklister bör vara ett gemensamt intresse för kommunen, företagen och Trafikverket. Om alla fem parter är beredda att bidra, så bör det alltså gå att komma framåt i frågan.

Cykelväg mellan Veddige och Väröbacka är en av många landsbygdsutvecklande frågor som vi i Alliansen driver och förhoppningsvis leder vårt förslag till att vi denna gång kan hjälpa Trafikverket med att hitta en ekonomiskt hållbar lösning. Det vore bra för såväl orterna och företagen, som trafiksäkerheten och miljön.

Ann-Charlotte Stenkil (M)

Christofer Bergenblock (C)

Tobias Carlsson (L)

Morgan Börjesson (KD)