Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Äldrevården i Varberg har en akut brist på arbetskraft, något som det skrivits mycket om i HN, skriver Björn Mellquist (V). Bild: Annika Karlbom
Äldrevården i Varberg har en akut brist på arbetskraft, något som det skrivits mycket om i HN, skriver Björn Mellquist (V). Bild: Annika Karlbom

Vi behöver fler, inte färre, invandrare i Varberg

Många arbetsgivare skriker efter arbetskraft, för de har så svårt att få tag i tillräckligt med folk.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Arbetskraftsinvandringen ska vara inriktad på spetskompetens”

Det är mycket märkligt att Hellsborn m.fl tror att svenska ungdomar kommer att ta fler lågbetalda jobb bara för att inte invandrare skulle ha rätt att ta dem.

Precis som om en arbetsgivare skulle välja en invandrare före en svensk ungdom om båda söker. Så är det naturligtvis inte. Många arbetsgivare skriker efter arbetskraft, för de har så svårt att få tag i tillräckligt med folk. Därför behöver de anställa även personer från andra länder. Det gäller både inom de gröna näringarna, och inom vård och omsorg. Där är ca en tredjedel utlandsfödda, både undersköterskor och sjuksköterskor.

Äldrevården i Varberg har en akut brist på arbetskraft, något som det skrivits mycket om i HN.

Erik Hellsborn, som själv arbetat inom äldrevården, borde ju kunna se det problemet.

Som tur är har han de senaste åren fått ett tiotal (!) kollegor som kommit som ensamkommande från Afghanistan.

Fakta är helt enkelt att vi har brist på unga människor i vårt land. Det har sitt ursprung från 2:a världskriget. Det föddes av naturliga skäl få barn under kriget. En generation senare föddes också få, och likadant två generationer senare. En normal årskull är ca 120 000-130 000 födda. Men åren 1998 och 1999 föddes färre än 100 000. Vi har alltså en brist på ca 20 000 i de åldrarna. Vår befolkningspyramid är ingen pyramid, snarare ett timglas.

Därför är det som att skjuta sig själv i foten att vägra ta emot personer från andra länder trots att de behövs så väl här.

Björn Mellquist (V)

Varberg