Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sverige har under lång tid misslyckats med integrationen, skriver Ulr Kristersson (M) och Ulrika Jörgensen (M). Bild: Jonas Ekströmer/TT
Sverige har under lång tid misslyckats med integrationen, skriver Ulr Kristersson (M) och Ulrika Jörgensen (M). Bild: Jonas Ekströmer/TT

Vi behöver en ny integrationspolitik

Invandringen ska vara bra för Sverige.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Vi behöver en ny integrationspolitik, med målet är att invandringen ska vara bra för Sverige. Politiken måste också löpande utvärderas mot två mått: hur många är självförsörjande och hur många talar användbar svenska. Moderaterna presenterar 100 konkreta förslag för att vända på utvecklingen.

För Sverige är framgångsrik internationalisering en överlevnadsfråga. Hundratusentals människor som kommit hit under årens lopp berikar vårt land med kultur, kunskap och skattepengar.

Men Sverige har under lång tid misslyckats med integrationen. Nya siffror visar att 675 000 av de som invandrat till Sverige och som är i arbetsför ålder inte är självförsörjande. Den misslyckade integrationen påverkar många fler områden: skolresultaten, kriminaliteten och den sociala utsattheten.

Nu presenterar vi 100 förslag för att vända på utvecklingen.

1. Integrationspolitikens mål

Det övergripande målet ska vara att invandringen sammantaget blir bra för Sverige. Vi föreslår två mått– ett ekonomiskt mått för graden av självförsörjning och ett språkmått, för kunskaper i svenska.

2. Minskad invandring

En framgångsrik integration kräver en kraftigt minskad invandring. Regeringen lägger nu fram ett lagförslag om ökad invandring till Sverige. Vi vill minska invandringen genom att införa ett volymmål så att asylmottagande inte ska överstiga nivåerna i våra nordiska grannländer.

3. Från bidrag till jobb

Alla som kommer till Sverige ska steg för steg kvalificera sig till bidrag och välfärdsförmåner genom jobb. Utgångspunkten är att ersättningen de första fem åren ska vara lägre än för de som bott här länge. Moderaterna vill även ha ett bidragstak för personer som lever på försörjningsstöd.

4. Anpassning till samhället

Språkkrav både för permanent uppehållstillstånd. För medborgarskap också godkänt prov i samhällsorientering. De särskilda statsbidragen till etniskt definierade föreningar ska avskaffas. Fler hedersbrott ska leda till utvisning.

5. Bryt boendesegregationen

För att minska boendesegregationen föreslår vi att eget boende, EBO, för asylsökande avskaffas.

6. Svenska språket

För att alla barn ska lära sig tillräckligt bra svenska innan första klass behövs språkförskola för utsatta områden. I skolan behövs det mer undervisningstid och elever som hamnar på efterkälken ska erbjudas läxhjälp och lovskola.

7. Ökad trygghet

Otryggheten i våra utsatta områden försvårar integrationen. För att bryta utvecklingen behövs förbud mot deltagande i en kriminell organisation, att straffen för gängkriminella fördubblas och dagens mängdrabatt slopas.

I dag splittrar den misslyckade integrationen vårt samhälle på ett farligt vis. Det berör hela vårt land och alla som bor här. Men vi är övertygade om att det går att vända utvecklingen och samla en majoritet av svenska folket – alldeles oberoende av ursprung – för en ny och bättre politik.

Ulf Kristersson (M)

partiledare

Ulrika Jörgensen (M)

riksdagsledamot Halland