Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Allt har sin tid och just nu finns det goda skäl att avstå från att mötas i rummets gemenskap, skriver kyrkoherde Staffan Orrdal. Bild: Annika Karlbom
Allt har sin tid och just nu finns det goda skäl att avstå från att mötas i rummets gemenskap, skriver kyrkoherde Staffan Orrdal. Bild: Annika Karlbom

Vi är många som vill fira gudstjänst!

Just nu finns det goda skäl att avstå från att mötas i rummets gemenskap.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Tänk på oss som vill fira gudstjänst tillsammans"

Först av allt ska jag säga att vi är många som vill fira gudstjänst tillsammans och som längtar till den dag när vi kan mötas i samma rum igen!

De senaste veckorna har vårt samhälle fått möta utmaningar som vi knappast kunnat ana och nu är det tydligt att kyrkan är en del av det sammanhang, där vi tillsammans ska ta ansvar för varandra. Tusentals människor samlas varje vecka till gudstjänst och det ska vi göra igen, men allt har sin tid och just nu finns det goda skäl att avstå från att mötas i rummets gemenskap.

Vår biskop uppmanade oss i ett brev 19 mars att så långt det var möjligt fortsätta fira gudstjänst. Två veckor senare uppmanade hon oss istället att fira påsk på ett annat sätt i år. Nu är det inte högst 50 personer som gäller, utan att avstå från att samlas i grupp.

Jag erkänner gärna att smittskydd är ett av de områden som jag knappast kan något om. Istället får jag lita på de kloka människor, som genom bön, tanke och arbete söker kloka vägar i svåra frågor. Vi tar biskopens uppmaning och Folkhälsomyndighetens föreskrifter på allvar och hittar andra former för att vara kyrka i den tid där vi verkar: Öppna kyrkor välkomnar alla till bön och andakt, inspelade och direktsända gudstjänster når oss genom radio, tv och webb, frivilliga och anställda medarbetare bryter ensamhet och isolering via telefon och vi ber för de sjuka, de ensamma och oroliga.

Vi gör alltså det som kyrkan alltid gjort, sprider evangeliet om Jesus Kristus på alla sätt vi kan. Tillsammans får vi längta till den dag då vi kan fira gudstjänst tillsammans i våra underbara kyrkorum, men på vägen dit kommer Gud att visa oss många andra sätt att vara kyrka.

Staffan Orrdal

kyrkoherde