Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vi är många som inte förstår bygglovsnämndens beslut

Vad räknas som en större avvikelse?

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Apropå

artikeln ”Ordföranden: Vi kan inte betala gamla nämnders synder fullt ut

Bygglovsnämnden i Falkenberg går emot sina egna tjänstemän i en femtedel av alla fall.

Inom detaljplan rör det sig ofta om prickmark som inte får bebyggas. Politikerna går emot tjänstemännen med motiveringen att det rör sig om ”liten avvikelse”. Men det är ingen liten avvikelse, prickmark ska inte bebyggas. Yvonne Nilsson menar att ”man gjort avsteg så många gånger från detaljplan att det blir kutym att göra det”.

Så, om man brutit mot lagar och regler tillräckligt många gånger så är man rättfärdigad? Varför upprätta detaljplaner om det är kutym att strunta i dem?

Utanför detaljplan är det inte lika styrt. Här ska man förhålla sig till exempelvis lokala planer såsom översiktsplan, kulturmiljöinventeringar samt riksintressen. Jättevillan på Grimsholmen strider mot samtliga tre kategorier.

Yvonne Nilsson (S) och Bo Gustavsson (M) menar att ”folk inte förstår”. Det är sant, vi är många som inte förstår.

Vi förstår inte hur man kan ge bygglov till en jättevilla på Grimsholmen som totalt avviker från befintlig bebyggelse, både i storlek och arkitektur. Vi förstår inte hur man kan ignorera dubbla riksintressen samt det faktum att jättevillan är helt omgiven av ett mycket välbesökt naturreservat tillika Natura 2000 område. Vi förstår inte hur man kan ge rivningslov till en fastighet som är speciellt omnämnd i kulturmiljöplanen och vi förstår inte heller att man ger bygglov mitt i en ”grön landskapskil” som enligt översiktsplanen ska bevaras.

Vi förstår däremot att bygget i Agerör stoppades av Länsstyrelsen, på goda grunder.

Yvonne Nilsson fortsätter ”Vi tar inga stora, djärva, beslut som tjänstemännen opponerar sig väldigt emot. Då hade de skrikit hej ut. Det gäller så kallade mindre avvikelser”.

Man undrar hur Yvonne Nilsson definierar mindre avvikelser. Grimsholmen, byggarea 670 kvadratmeter i modern stil? Agerör, stenpalats på 2 300 kvadratmeter? Vad är då en större avvikelse? Tanken svindlar.

Vi är många som inte förstår varför bygglovsnämnden i så många fall går emot tjänstemännens förslag och därmed kommunens egna planer, lagar samt riksintressen.

P