Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Besparingen att stänga matsalen på Apelvikshöjd skulle bara vara några hundra tusen kronor. Detta förslag var ingen stor besparing utan ställde till mycket förtret, skriver Ingrid Wackerberg. Bild: Annika Karlbom
Besparingen att stänga matsalen på Apelvikshöjd skulle bara vara några hundra tusen kronor. Detta förslag var ingen stor besparing utan ställde till mycket förtret, skriver Ingrid Wackerberg. Bild: Annika Karlbom

Vi äldre drabbas när socialnämnden har minusresultat

Det är inte mer chefer som behövs utan många fler händer. Värdesätt personalen så dom känner glädje i sitt jobb, skriver Ingrid Wackerberg.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Hur kan Varbergs kommuns ledande politiker tillåta att socialnämnden lägger en budget med många miljoner med minusresultat i tre år? Det blir en omöjlighet att uppfylla sina åtagande. Vem drabbas? Vi äldre.

När man läser i Hallands Nyheter om katastrofen som närmar oss äldre som behöver hjälp på olika sätt genom socialnämndens försorg och som tilldelat alldeles för lite pengar. Nämndens resultat kan inte bli annat än att det fattas pengar (minusresultat). Underskottet är 103 miljoner år 2026.

Från Erland Linjers socialnämndens ordförande, är budskapet tydligt. Kommunledningen måste börja öppna både plånbok och ögon. Jag känner inte igen Varbergs kommun.

Citat Linjers ord från HN 5 september:

”Vi är en kommun med bra ekonomi och jag hoppas att vi fortsätter att satsa på de människor som har behov av stöd. Men vi ser att vi har mer behov att tillfredsställa och får vi inte tillräckligt med medel kan det leda till att vi om några år har ett underskott på hundra miljoner kronor. Det håller inte längre att säga att vi måste bli mer effektiva”

Hur kan Erland Linjer göra detta uttalande? Han har varit ordförande i socialnämnden och haft stora möjligheter att visa att det behövs mer pengar. Detta ger ett väldigt litet förtroende för Linjer och styrande i kommunen när man vänder kappan efter vinden. Socialnämndens beräknade underskott för år 2023 visar på 103 miljoner i underskott. Varför har man i dessa siffror inte påvisat att det behövs mer resurser? Har Erland Linjer och nämnden inte förstått vad dom har lagt för siffror och tagit för beslut?

Med kommunens goda ekonomi och stora plånbok med olika fack fördelas det för lite pengar till socialnämnden (minusresultat varje år). Katastrof för oss äldre.

Har nämnden i sin budget tänkt på att inflyttningen är stor i Varberg av både yngre och äldre? Är det med i beräkningen?

Alliansen använder pengarna till olika projekt som kostar mycket och gynnar inte oss som blir äldre.

Ser man på riket så ligger kommunen med Alliansens budget under med 125 miljoner som är medel i Sverige (år 2019). Den beräknas på antalet invånare.

Socialnämnden försökte att spara och då petade de i småsummor. Besparingen att stänga matsalen på Apelvikshöjd skulle bara vara några hundra tusen kronor. Detta förslag var ingen stor besparing utan ställde till mycket förtret. Nu är Apelvikshöjd öppen fem dagar i veckan (stängt lördag och söndag och de boende får lösa sin matfråga på annat sätt dessa dagar).

Ge personalen rimliga arbetsförhållanden och arbetsmiljö så kanske sjukskrivningarna minskar. Det är inte mer chefer som behövs utan många fler händer. Värdesätt personalen så dom känner glädje i sitt jobb.

Vi äldre som har byggt upp vårt välfärdssamhälle ska inte behöva uppleva alla nedskärningar inom äldreomsorgen. Rädsla att bli gammal.

Hur är det tänkt att en besparing ska göras när hemtjänsten inte ska handla och städa?

Ska vi äldre ordna ett städbolag och någon som handlar. Kan vi inte själva utan då blir det anhöriga. Det blir fler personer som kommer i våra hem. Fler fakturor som ska betalas. Kostnaden blir större för oss äldre. Mer bekymmer för oss äldre. Socialnämnden har minskat sina kostnader. Är detta att spara.

Tänk om, öka budgeten till rätt nivå.

Ingrid Wackerberg