Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vem ska utfodra kossorna?
 Bild: Stina Stjernkvist/TT
Vem ska utfodra kossorna? Bild: Stina Stjernkvist/TT

Vem ska ta hand om alla djur som släpps lösa?

En ko äter en hel del.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Det behövs en plan för att få alla djur fria"

Först som sist, jag brukar aldrig gå i svaromål när jag skrivit i HN. Dels för att jag då har sagt min mening, dels för att det för det mesta inte leder någonstans. Men, den här gången känner jag att det sannerligen inte är jag som är enfaldig.

Vem eller vilka tror Britta Uher-Larsson det är som skall ta hand och utfodra de djur som skall släppas lösa? Har du över huvud taget den blekaste aning om hur många djur det är? En ko äter en hel del, en gris ungefär lika mycket som en vuxen karl per dag. Dessutom är inte djurfoder speciellt mycket billigare är det vi människor äter. Djuren är för en bonde en försörjningsmöjlighet och försvinner denna har bonden ingen möjlighet att fodra sina djur. Du hänvisar till regeringsbeslut, skall den lösa även den ekonomiska frågan? Är du i så fall beredd att betala via skattsedeln?

Hur skall du omvända alla rovdjur som fångar och äter andra individer? Vi har, bara i vårt land, flera arter, arg, björn, järv, lo bland annat. Också vi är rovdjur. Skall du lära alla djur beta gräs? I så fall, lycka till.

Vad säger du om alla våra husdjur? Både hundar och katter hålls ju inspärrade och kopplade. De skulle säkert må mycket bättre om de fick fortsätta sina förfäders vilda liv men vi människor tycker om att ha husdjur. Själv har jag haft både hund och katt och båda levde länge men tro mig eller ej, när de blev gamla och sjuka lät jag, helt och hållet av humanistiska skäl, avliva dem. Men, och detta är viktigt i sammanhanget, djuren visste inte varför de dog. De kunde lika gärna, om de varit en annan ras, slaktats och ätits. En katt tänker inte att nu skall jag dö för att matte är human. En ko tänker inte nu skall jag dö för att bli en massa mat. Den stora skillnaden mellan djur och människor är att djuren inte har något framförhållande, de planerar inte sin morgondag.

Att jämföra slaveri och människooffer med att äta kött var för övrigt så världsfrånvarande så det låter jag förbigå med tystnad.

Ingela Karlsson