Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skolköken i Sverige gör i regel ett jättebra jobb och följer tidens förändringar och livsmedelsverkets råd och rön, skriver insändarskribenten. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Skolköken i Sverige gör i regel ett jättebra jobb och följer tidens förändringar och livsmedelsverkets råd och rön, skriver insändarskribenten. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Vegetarisk mat nog så riktig

Människan äter mer och mer vegetariskt.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Tvinga inte på barnen vegetariskt

Det finns ingen som tvingar någon att äta i skolan idag. Inte heller någon som ljuger om innehållet i korven. Man är dock hänvisad till just de rätter som bjuds, precis som på vanliga restauranger. Passar inget kan man gå. Då jag var ung bjöds det på en enda kött- eller fiskrätt och en lärare vaktade vid utskänkningen för att förvissa sig om att alla tog något, en annan vid sopsäcken för att kolla att man inte slängde. Ett slags tvång.

Vi äter mer vegetariskt

Människan överlag äter mer och mer vegetariskt. Det handlar alltså inte bara om mitt personliga tycke. Gå till Willys eller Ica och följ hur vegetariska utbudet växer. Det verkar som vi är många som gillar köttsubstitut. Ärligt talat så tror jag inte att du skulle känna någon större skillnad på kött och soja om du fick smaka min pastasås. De flesta kostrådgivare idag förespråkar mer frukt och grönt, mindre kött och sött.

Bra jobbat av skolköken

Flummigt blir det bara om man bortser från fakta. Skolköken i Sverige gör i regel ett jättebra jobb och följer tidens förändringar och livsmedelsverkets råd och rön. Trots att det finns en del både barn och föräldrar som bortskämt skriker som bäbisar för att inte de enbart och alltid bjuds på den mat de själva gillar bäst.

Pappa Sojafärs

LÄS MER: Smart och smarrigt med köttsubstitut

LÄS MER: Kommunen använder vegetarisk mat för att spara pengar

LÄS MER: Varför räknas kötträtter som ”önskekost”?

LÄS MER: Falsk stroganoff och ”färsiga” soppor