Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Vegetarisk lasagne är gott. Bild: Johan Nilsson/TT
Vegetarisk lasagne är gott. Bild: Johan Nilsson/TT

Vegetarisk mat är inte äckligt!

Att äta vegetariskt är bra både för hälsan och miljön.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Många barn och även föräldrar eller vuxna anser att vegetarisk mat är äckligt eller onödigt för att man måste få i sig en viss protein om dagen, mm. De anser att protein bara finns i kött och det är fel, i sojabönor, kidneybönor, svarta- och vita bönor finns det delar av protein. 100 gram kidneybönor innehåller exempelvis 24 gram protein och sojabönor hela 36 gram. Och i till exempel sojakorv som finns det ca 16,3 procent.

Att vara vegetarian är bra för både din hälsa och för miljön. Vällevnadssjukdomar som åldersdiabetes, gallsten, njursten och fetma kan delvis sätta samband med vad vi äter. Vetenskaplig bevisning har visat att vegetarisk kost kan lindra vissa av dessa sjukdomar. Det blir även billigare att äta vegetarisk mat för att närproducerat kött är oftast mycket dyrare. Mat som kommer från Brasilien och Tyskland till exempel är billigare men man påverkar naturen av transporteringen som har färdats väldigt långt.

En 13-åring som inte vill att världen ska gå under