Länsstyrelsen arbetar med vatten i alla dess former, från förvaltning av hav, sjöar och åar till frågor om grundvatten, dagvatten och dricksvatten, skriver landshövding Lena Sommestad.
Länsstyrelsen arbetar med vatten i alla dess former, från förvaltning av hav, sjöar och åar till frågor om grundvatten, dagvatten och dricksvatten, skriver landshövding Lena Sommestad. Bild: Länsstyrelsen

Vatten är vår viktigaste resurs

För Länsstyrelsen är vattenfrågorna ständigt nära.

ANNONS
LocationHalland|

I dag är det Världsvattendagen! Varje år den 22 mars uppmärksammas vattenfrågor i alla dess former. Världsvattendagen startades på initiativ av FN:s generalförsamling redan 1992. Huvudbudskapet är lika aktuellt nu som det var för 27 år sedan – vatten är vår viktigaste resurs! Utan vatten, inget liv.

För Länsstyrelsen är vattenfrågorna ständigt nära. Vattnet har en nyckelroll i vårt arbete med naturvård, samhällsplanering, krisberedskap och klimatanpassning. Vi arbetar med vatten i alla dess former, från förvaltning av hav, sjöar och åar till frågor om grundvatten, dagvatten och dricksvatten. Länsstyrelsen har dessutom regeringens uppdrag att bidra till mål om vatten och vattenförsörjning i Agenda 2030, den globala hållbarhetsagendan. Årets tema på Världsvattendagen är ”Leaving no one behind” med fokus på vatten som en mänsklig rättighet – vatten för alla. Temat knyter an direkt till mål nummer sex i hållbarhetsagendan, som är att säkerställa tillgång till vatten och hållbar förvaltning av vatten för alla.

ANNONS

I Sverige tar vi rent dricksvatten för givet. Vi förväntar oss att det alltid kommer rent vatten direkt ur kranen. Många av oss vet att människor i andra delar av världen inte har samma förutsättningar och att flera länder brottas med stora utmaningar när det gäller vattenförsörjningen. Men vi har nog samtidigt svårt att föreställa oss en framtid där även vi drabbas, och där tillgång till rent dricksvatten kanske inte längre är en självklarhet.

Men under senare år har de risker som förknippas med ett förändrat klimat även blivit påtagliga i Sverige, och i Halland. Sommaren 1917 var nivån på grundvattnet extremt låg. Sommaren 2018 fick vi sen uppleva den värsta torkan i mannaminne, med uttorkade åar och sönderbränd växtlighet. Torkan har haft stora konsekvenser, inte minst för lantbruket. Det blir alltmer uppenbart att klimatförändringarna kommer att ställa stora krav på ett långsiktigt arbete för att säkra vattenförsörjningen.

Myndigheter, kommuner, näringsliv, organisationer och andra aktörer måste tillsammans arbeta för att trygga Halland och Sveriges framtida vattenförsörjning. Men individens ansvar och betydelse ska inte glömmas bort. Vi har alla ett ansvar för att hushålla med vattnet. Vår viktigaste resurs ska vi inte slösa med – varken idag eller i framtiden.

ANNONS

Lena Sommestad

Landshövding

ANNONS