Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Starten i Vasaloppet. Ett lopp där åkarna är beroende av det svenska kulturlandskapet. Bild: NISSE SCHMIDT

Vasalöpare är beroende av nötkreaturen

Den som skuldbelägger nötkreaturen som en klimatbelastning missar helheten.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Gullviva, mandelblom, kattfot och blå viol. Svensk sommar när den är som vackrast. I våra traditionella sånger är den svenska hagen en självklarhet som dock är allvarligt hotad idag. I flera rapporter, både svenska och internationella, sägs det idag att den biologiska mångfalden är under stark press. Den mer eller mindre står och faller med betande djur i våra hagar.

Med den trend som präglar dagens debatt vill många skuldbelägga nötkreaturen med en stor klimatbelastning. Ett sätt att skarpt förenkla och förvrida debatten och sanningen. Vi har aldrig haft så få nötkreatur som idag. Deras klimatpåverkan ingår i ett kretslopp med grästillväxt i hagen den stora positiva motvikten. Till skillnad från all fossil bränsleförbrukning.

Som konsument lägger var och en vad man vill på tallriken. Men när man vill påverka andra är det viktigt att man inser helheten av sina argument. När man cyklar Vätternrundan eller åker Vasaloppet är man beroende av det svenska kulturlandskapet med betande djur som de största vårdarna av detta. När man springer Göteborgsvarvet i stadsmiljö går det att tro att det går att basera livet helt på vegetarisk kost och uppmana andra att göra detsamma och tro att man bidrar till något positivt.

Men man missar helheten. En helhet du kan få med dig genom att värdera och fråga efter svenska råvaror inklusive kött från svensk djuruppfödning, i både butik och på restaurang. Det innebär att du är med och vårdar ett svenskt kulturlandskap för kommande generationer.

En värld utan en svensk hage blir tyst och kan inte sjunga om gullviva, mandelblom, kattfot och blå viol!

Anders Richardsson

Ordförande LRF Halland