Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I beredskapszonen runt Ringhals kärnkraftverk ska ungefär 60 000 varningsmottagare delas ut nu i höst. Bild: Anna Johansson
I beredskapszonen runt Ringhals kärnkraftverk ska ungefär 60 000 varningsmottagare delas ut nu i höst. Bild: Anna Johansson

Varningsmottagaren ska snabbt kunna varna om det sker en olycka på Ringhals

I beredskapszonen runt Ringhals kärnkraftverk ska ungefär 60 000 varningsmottagare delas ut nu i höst.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Oklart kring varningsmottagare”

Hej, Lisa. Den varningsmottagare som du får hem till din fastighet ska snabbt kunna varna dig och andra som finns i din bostad om det skulle ske en olycka på Ringhals kärnkraftverk.

I beredskapszonen runt Ringhals kärnkraftverk ska ungefär 60 000 varningsmottagare delas ut nu i höst. Det är många paket som ska hanteras på postutlämningsställena och det blir snabbt fullt. Det är därför som Länsstyrelsen i Hallands län och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap vill att du och alla andra som har fått en brevavi ska hämta ut era paket så fort som möjligt.

Varningsmottagaren tillhör det varningssystem som regeringen har beslutat ska finnas runt alla svenska kärnkraftverk. Till varningssystemet hör också utomhusvarningen, populärt kallat ”Hesa Fredrik”, som ljuder om det skulle ske en olycka på Ringhals.

I samband med att beredskapszonerna runt de svenska kärnkraftverken utökades i juli 2022, från 15 kilometer till 25 kilometer från kärnkraftverket, är det nu många fler boende, företag och andra verksamheter som ska ha en varningsmottagare. Det är alltså inte så att kärnkraften har blivit farligare, utan beredskapen runt de svenska kärnkraftverken har utökats och följer internationell standard.

2022 delade länsstyrelsen ut en broschyr som heter Vid larm från Ringhals kärnkraftverk – det här behöver du veta. Om du inte har fått den eller den har försvunnit kan du kontakta länsstyrelsen för att få en ny.

Gå också gärna in på länsstyrelsen webbplats, där finns mer att läsa om länsstyrelsens kärnenergiberedskap.

Beatrice Eriksson

beredskapshandläggare på Länsstyrelsen i Hallands län

Nathalie Törhagen

kommunikatör på Länsstyrelsen i Hallands län

LÄS OCKSÅ: Oklart kring varningsmottagare