Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Att föra över skolarbeten från mobiler till dator är ett problem för PS-eleverna bakom insändaren. Bild: Pontus Lundahl/TT

Varken lärarna eller vi elever har fått utbildning i datorerna

Senaste projektet rodde vi iland tack vare privata smartphones.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "PS-gymnasiets svarar om chromebooks"

Först vill vi tacka för ert svar och förtydliga att vi är en hel ekonomiklass på 27 personer där alla är eniga om de problem med chromebooks som vi framförde i insändaren. Vi vet med säkerhet att majoriteten av ettorna på PS delar våra åsikter och bestämde oss därför för att vara de som tar tag i problemet genom att skriva en insändare.

Vi är medvetna om att Googles styrka är synkroniseringen, men i praktiken fungerar det inte på våra datorer. Chromebooks kan inte hantera stora filer, t ex filmer, som vi skulle arbeta med i vårt senaste projekt. Det gick varken att överföra filmerna från våra mobiler till datorerna eller redigera dem på datorerna. Det var helt enkelt omöjligt att överföra filmerna mellan de olika datorerna utifrån den kunskap vi och våra lärare besitter. Projektet rodde vi i land tack vare privata smartphones.

Alla Googles tjänster går att använda, både på macbook och chromebook men problemet är inte tjänsterna i sig utan att de nya datorerna är mindre kompatibla med dessa än macbook. Vi har visat ert svar för våra kontaktlärare och de kommer bjuda in IKT-gruppen, men som sagt, är det alla ettor på skolan som behöver utbildas inom Chrome. Vi hoppas på ett konstruktivt samtal.

Inte heller lärarna har fått någon utbildning i hur man hanterar chromebooks, som verkar ha sjösatts helt utan kapten. Vi förväntar oss att ni utbildar er personal och oss elever eftersom vi förväntas arbeta med ett nytt verktyg. Fördelen med macbook är att vi ungdomar redan är vana vid de verktygen.

Med macbook kan vi även skriva ut textarbeten i biblioteket, något som enligt skolan ”inte är tekniskt möjligt med chromebook”.

Vi förstår också att ni sparar pengar på oss. Det går ungefär 580 elever i årskurs 1 och chromebooks kostar enligt vår beräkning en tredjedel jämfört med macbooks. Du behöver inte vara ekonom för att räkna ut den vinsten.

Ekonomiklass på PS