Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Vi är många på jorden som kan göra något eller väldigt mycket. Bild: TT
Vi är många på jorden som kan göra något eller väldigt mycket. Bild: TT

Varje kilo utsläppt koldioxid är ett kilo för mycket

Vi är många på jorden som kan göra något eller väldigt mycket.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Med otrolig precision har vetenskapens prognoser om extremt väder och stor påverkan på ekosystemen besannats. Detta varnade forskarna för för 25 år sedan, men varningarna ignorerades. Inte ens försiktighetsprincipen har fått råda. Nu befarar forskare att vi är på väg att inte nå Parisavtalets tidigare mål på 2 grader.

Med dessa fakta måste det vara slutpratat om att det är försumbart vad ett land, ett företag eller en enskild person kan göra för att minska utsläppen av CO2. Visst är en enda insats lite i det stora hela, men vi är många på jorden som kan göra något eller väldigt mycket.

När det sker för lite från politiskt håll, då får gemene man se till att något händer .Inte för att handlingen i sig räddar världen, men för att allt agerande skyndar på utvecklingen till något som vi kan leva med. Men hur förmås människor att dra ned på bilkörningen, konsumtionen och allt resande som genererar koldioxidutsläpp utan att det leder till missnöje och protester och i värsta fall upplopp.

Hoppet är alla de olika sociala sammanhang som människor ingår i. Människor påverkar varandra. Kunniga, engagerade och modiga personer sätter bollar i rullning. En kedjereaktion av handling, som leder till global kraftsamling mot ett av mänsklighetens största hot, är i dagens akuta läge helt nödvändigt. Det kan göra skillnad.

Halten av koldioxid i atmosfären ökar för varje år. Ju större mängden blir desto större blir också konsekvenserna. När gränsen nåtts för ett oåterkalleligt, kaotiskt tillstånd för jordens invånare är svårt för vetenskapen att förutse. Men redan i dag är påfrestningarna på jordens klimat och ekosystem så stora att varje kilo utsläppt koldioxid är ett kilo för mycket.

Marianne Ekroth