Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Personaltätheten i förskolan ska ökas, skriver Per Svensson (S). Bild: Hasse Holmberg/TT
Personaltätheten i förskolan ska ökas, skriver Per Svensson (S). Bild: Hasse Holmberg/TT

Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket

Per Svensson (S) om besparingarna.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Vi socialdemokrater har tillsammans med L, KD och MP bestämt oss för att få bättre ordning i den här kommunen. Vi vill få ordning och reda i ekonomin och styrningen så att vi som representanter för kommuninvånarna vet att budgetar hålls, vilken verksamhet vi kan förvänta oss för pengarna och hur mycket som finns kvar för att betala lånen för allt i från fotbollsarena och Falkhall till skollokaler.

Vi ska också förbättra skolan och omsorgen. Vi börjar med de yngsta och ökar personaltätheten i förskolan med 13 miljoner vilket verkställs i höst och i vår, värnar personaltätheten i skolan och äldreomsorgen från besparingar och rustar handikappomsorgen med kommunala alternativ för en bättre kvalitet.

I förra veckan tog nämnderna beslut om förslag till budgetarbetet. Det är helt normalt och för mig odramatiskt att nämnderna varje år kommer med förslag på satsningar och besparingar till budgetarbetet. Det sker varje år och sen tar vi ställning till förslagen i budgetförhandlingar. Skillnaden i år är att besparingsförslagen i processen varit mycket mer uppmärksammade i media, i synnerhet från Centerpartiet som istället vill spara med osthyveln generellt över verksamheterna utan att fullmäktiges folkvalda tar ansvaret.

Varför tar vi då fram förslag på hur kommunen kan spara pengar? Till att börja med kommer jag aldrig skämmas över att vi efter maktskiftet hushåller mer med kommuninvånarnas skattepengar. ”Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket” för att citera den gamla socialdemokratiska socialministern Gustav Möller. För det andra vet vi att andelen barn och personer över 85 år i Sverige och kommunen kommer att öka snabbare än andelen som är i arbetsför ålder. Det kommer innebära ekonomiska utmaningar för kommunen i form av mer personal och nya lokaler. Vi måste förbereda oss för en sådan framtid.

Kommunen kommer nästa år att ha en budget på ca 2.5 miljarder. Den ekonomiska översynen visar att det finns många miljoner att spara som vi istället kan använda till skolan, omsorgen och utvecklingen av hela kommunen. Vilka åtgärder som kommer med i budget ska vi nu ta ställning till i den politiska majoriteten.

Per Svensson (S)

kommunstyrelsens ordförande