Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Om det var svårt att få fast jobb direkt efter utbildningen redan innan corona, så har det blivit ett omöjligt krav just nu, skriver insändarskribenten. Bild: Annika Karlbom
Om det var svårt att få fast jobb direkt efter utbildningen redan innan corona, så har det blivit ett omöjligt krav just nu, skriver insändarskribenten. Bild: Annika Karlbom

Varför svek Centerpartiet de unga?

Vi har investerat mer än en miljon i varje ungdom.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Den 9/6 beslutade riksdagen om regeringens förslag att även ensamkommande ungdomar som studerar färdigt i år ska få mer tid att hitta jobb så att de får stanna i Sverige, enligt det som kallas NGL, nya gymnasielagen. Man kan tycka att det vore självklart, alla andra delar av samhället anpassas till pandemin.

Om det var svårt att få fast jobb direkt efter utbildningen redan innan corona, så har det blivit ett omöjligt krav just nu. Därför föreslog regeringen, med stöd av MP och V, att istället för sex månader så ska de få tolv månader på sig att hitta fast jobb. Centern fällde tyvärr förslaget.

Jag besökte Komvux i Varberg i maj och träffade 15 ungdomar som alla blir färdiga under 2021. De blir snickare, bilmekaniker, svetsare, målare och andra hantverkare. Yrken där vi normalt har brist i Sverige. Många av dem var oroliga och berättade om hur svårt det är att hitta jobb just nu, även om framtidsutsikterna är goda på sikt. I Kungsbacka är läget likadant.

Vi har investerat mer än en miljon i varje ungdom, och nu när de ska börja betala tillbaks, ville plötsligt Centerpartiet stoppa det. Ekonomiskt vansinne.

Centern sa nej till förslaget, trots att just de var med och godkände gymnasielagen. Varför har de ändrat sig, varför röstade de nu med SD istället? Det är ett förslag som inte kostar en krona, men som istället ger stora vinster för samhället.

Börjar de jobba så betalar de skatt, och kan även betala tillbaks sina stora studielån. Om de som nu slutar skolan blir utvisade så kan de förstås inte heller betala tillbaks lånen.

En beräkning visar på att CSN går miste om 400 miljoner om hälften av de som slutar skolan i år blir utvisade istället för att få jobb, förutom att de skatteintäkter vi går miste om.

De ungdomar som nu bott i Sverige i över fem år, som talar svenska, som behövs här och som är integrerade i samhället, hade behövt Centerns stöd. Och Sverige behöver de färdigutbildade ungdomarna.

Varför svek Centern de unga som snart slutar skolan?

Varför kan man inte lita på Centerpartiet?

Björn Mellquist (V)

Varberg