Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

 Bild: Fredrik Sandberg / TT
Bild: Fredrik Sandberg / TT

Varför har vi den dyraste elen i Sverige?

Varför ska Sydsverige betala för alla flaskhalsar?

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Boende i Falkenberg, Hyltebruk, Halmstad, Laholm och övriga sydsvenskar i Elområde 4 har betalat 880 miljoner mer än norrlänningar och 580 miljoner mer än stockholmare för elen sedan elområdena infördes 2011. Det visar en ny rapport från SWECO som Villaägarna låtit göra. Det är en nätt summa pengar som tickat in på Svenska Kraftnäts konto.

Det är en orättvisa som sticker i ögonen. Helt plötsligt blev det så att Sydsverige skulle betala för flaskhalsarna i överföringskapaciteten av el från norr till söder. Vi har alltså ett system där delar av landet, helt felaktigt, ska betala för satsningar i hela Sveriges infrastruktur.

Bakgrunden är att det fanns flaskhalsar i det svenska kraftnätet. Elen produceras främst i

norra Sverige, medan konsumtionen är störst i söder. Ibland klarar inte stamnätet av att överföra tillräckliga mängder el. Därför beslöt Svenska Kraftnät (SvK) med regeringens stöd att bygga ut sydvästlänken för att kompensera över- eller underskott i olika områden.

Elpriset ska inte variera i landet på grund av myndighetsbeslut och därför bör elområdes-indelningen tas bort och återgå till ett elområde i Sverige, tycker Villaägarna Region Väst o Syd, så att vi kommer tillbaka till en situation där rättvisa villkor och förutsättningar råder för alla. Både borgerliga och socialdemokratiska regeringar har haft möjlighet att agera för större rättvisa och mindre godtycklighet, men valt att tiga. Trots att de i opposition tyckt annorlunda.

Lis-Marie Johansson

Ordförande

Villaägarna Falkenberg

Bosse Björkander

Ordförande

Villaägarna Södra Halland

Anders Berlin

Föreningskonsulent

Villaägarnas Riksförbund