Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Erik Hellsborn (SD) och Andreas Havasi (SD) Bild: Annika Karlbom
Erik Hellsborn (SD) och Andreas Havasi (SD) Bild: Annika Karlbom

Varför ger Varbergs kommun islam en särställning?

Huvudduk visas, men inte personer med kristna symboler.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

I veckan som gick släppte Varbergs kommun sin årsredovisning för 2019. Detta dokuments framsida illustreras av en bild med tre personer. En av dessa bär muslimskt huvudduk, övriga två har inga religiösa markörer. I redovisningen finns ett flertal andra bilder av människor, ej heller någon av dessa bär något kristet kors, eller någon annan symbol för någon annan religion än Islam. Islam är den enda religionen som framhävs i redovisningens grafik.

En tillfällighet? Dagen efter att redovisningen lämnats ut uppmärksammar Varbergs kommuns facebook avslutet på den muslimska fastemånaden ramadan, och önskar ”en glad Eid Mubarak”. Några liknande hälsningar i samband med påsk eller jul står inte att finna. Innan påsk lades det upp en uppmaning att hålla avstånd om man firar, men någon motsvarande ”glad påsk”-hälsning finns inte. Julen uppmärksammades över huvud taget inte, om man inte räknar information om hur sophämtningen påverkades av de röda dagarna. Därtill kan man konstatera att kommunsidans omslagsfoto återigen visar en kvinna i muslimsk huvudduk, medan övriga personer på bilden inte kan ses representera någon annan religion.

Detta väcker frågan varför islam ges en sådan uppenbar särställning gentemot kristendomen och övriga religioner. Är detta resultatet av en enskild aktivist bland kommunens tjänstepersoner, eller är det en medveten inriktning från styrande politiker? Om så, varför? Anser man att islam är den religiösa normen i Varberg? Vill man att den ska vara det?

Erik Hellsborn (SD)

Andreas Havasi (SD)

Läs även HN:s ledare om debatten kring kommunens hälsning:

LÄS MER: Varbergs vilsegångna får missförstår festhälsning