Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De flesta personer i vårt samhälle hör till den så kallade normen. Att inte göra det innebär stor risk för utsatthet och psykisk ohälsa.  Bild: Hasse Holmberg / TT
De flesta personer i vårt samhälle hör till den så kallade normen. Att inte göra det innebär stor risk för utsatthet och psykisk ohälsa. Bild: Hasse Holmberg / TT

Varenda unge räknas, vad de än identifierar sig som

Om vi vidgar perspektiven så vet vi att kön inte är binärt.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Bergenblocks anklagelser är mer sanna om honom själv"

Debatten i fullmäktige om att barn ska få identifiera sig till det kön de känner att de är och på det sättet få spela i pojk- eller flicklag vare sig de har fötts med det könet eller inte tog en obehaglig utveckling som nu fortsätter i tidningen. SD:s företrädare vill som vanligt måla upp en svart-vit världsbild. Hona och hane är de enda alternativen påstår de och hänvisar till biologi. Om vi vidgar perspektiven så vet vi att kön inte är binärt. Det finns individer som har en annan genuppsättning i det sista kromosomparet än xx och xy, förvisso ovanligt men inte okänt. Dessutom finns det individer som har hormonsammansättning som gör att man hamnar mellan hona och hane/kvinna och man.

Vi vill säga till SD att man kan inte bara välja de delar av vetenskapen som passar ens världsbild. Det är skillnad på att veta och tro. Könsdysfori är en vedertagen diagnos inom psykologi/psykiatri baserad på vetenskap.

Om ett samhälle är att betrakta som gott kan avläsas i hur majoriteten behandlar minoriteter. De flesta personer i vårt samhälle hör till den så kallade normen. Att inte göra det innebär stor risk för utsatthet och psykisk ohälsa. Ett samhälles uppgift är att stödja minoriteter. Även om de inte känner att de faller inom ”normens” ramar. Speciellt när det gäller barn.

Har man utgångspunkten att bygga ett gott samhälle som låter varje människa vara sig själv behöver man inte vara maniskt fokuserad på att kategorisera människor. SD:s fokusering på att kategorisering av människor utifrån kön, etnicitet mm framstår som märklig om man inte har som avsikt att behandla dessa grupper olika. Därför tycker vi att det är otroligt viktigt att vidga vyerna, hänga med i forskning och inse att så som det var förr inte alltid är bättre. Kunskapen behöver utvidgas. Därför stod vi Liberaler bakom att HBTQ-certifiera skolhälsovården som en bra start. Detta initiativ från Kultur och fritid är också en mycket bra utveckling för dessa barn.

Varje barn som räddas från utanförskap

Tobias Carlsson (L)

gruppledare Liberalerna Varberg

Cecilia Rönn (L)

ordförande Liberalerna Varberg