Varbergsposten – en tidning som faktiskt (i princip) når alla i kommunen – handfast, skriver insändarskribenten.
Varbergsposten – en tidning som faktiskt (i princip) når alla i kommunen – handfast, skriver insändarskribenten. Bild: Anna Johansson

Varbergsposten är unik

När riksmedia haft tendenser att låta som "Pravda" och alternativmedia kan ha tendenser till allt för mycket svavel i sina budskap – där har åtminstone våra lokala media försökt bidra till en sansad och balanserad ton och skildring av verkligheten, skriver Dag Reuterwall.

ANNONS
LocationVarberg|

I tisdagens HN (7 december, 2021) kunde vi läsa att Varbergsposten ska läggas ned januari 2022. En "gratistidning" som vi som bor i Varbergs kommun kunnat ta del av under många decennier.

"Gratis och gratis (?)" - annonsörerna har svarat för finansieringen, liksom förmodligen statligt presstöd via huvudägaren Stampen.

Vi må ha olika uppfattningar om hur media ska finansieras eller tvivla på om papperstidningen har någon framtid för sig, både med tanke på resursförbrukning men också på grund av den tekniska utvecklingen.

Men, när riksmedia haft tendenser att låta som "Pravda" (sanning på "Sovjetiska") när obekväma sanningar ska belysas – och alternativmedia (ur ett brett perspektiv) kan ha tendenser till allt för mycket svavel, eller lyckorus, i sina budskap – där har åtminstone våra lokala media försökt bidra till en sansad och balanserad ton och skildring av verkligheten.

ANNONS

Och Varbergsposten representerar här någonting som är helt unikt i dessa tider – en tidning som faktiskt (i princip) når alla i kommunen – handfast.

Det öppnar alltså för en ganska unik möjlighet i dessa tider när vi var och en sitter i vår egen bubbla, surfar runt på nätet och bygger upp vår egen hemmasnickrade världsbild. Och en världsbild som dessutom bäst kan sammanfattas: "Min världsbild är bättre än din världsbild."

Kan också konstatera att människor som bor eller verkar i vår kommun ibland kan uppvisa rent häpnadsväckande okunskap och ointresse för vad som sker i våra nära bygder, trots att det rent konkret kan påverka oss alla.

En ung människa med ganska höga ambitioner, då bosatt i våra bygder, trodde exempelvis på fullaste allvar att "Ringhals" var namnet på ett städbolag. Och en butiksanställd jag frågade på plats i butik efter ett gatunummer i Varbergs stad, visste inte var gatunumret på den aktuella gatan låg – tills det visade sig att själva butiken som den anställde arbetade på – låg på gatunumret jag sökte. Och den lokala solidariteten och hjälpsamheten reduceras allt för ofta till: "Om grannen fryser ihjäl, vad bryr jag mig om det? Jag sätter ju in pengar varje månad på ett 90-konto för att rädda världen".

ANNONS

Tror det finns all anledning för både Stampenkoncernen, de folkvalda demokratiska representanterna, och inte minst näringslivet och allmänt intresserade i vår kommun (och även i andra); att både lokalt och generellt fundera över de lokala mediernas betydelse för ett samhälle som både behöver hålla ihop och hänga samman.

Ställa sig frågan: Finns det något som går att vidareutveckla?

Dag Reuterwall

Läjet

Svar

från HN:s chefredaktör Ulf Niklasson:

Att den lokala journalistiken är oerhört viktigt, det är fullständigt givet för oss på Hallands Nyheter. Det är det lokala innehållet som gör Hallands Nyheter unik och det är därför som den är så läst. Utgångsläget i vårt innehåll är alltid hur det påverkar invånarna i Varberg och Falkenberg.

Vi granskar, bevakar och berättar nyheterna från den lokala politiska arenan, från det lokala näringslivet, från den lokala kulturen och från den lokala idrotten.

Vi berättar givetvis också vad som händer regionalt, nationellt och internationellt, men det är inte vårt primära uppdrag.

Vi har en oerhört stark redaktion i både Varberg och Falkenberg, som i praktiken är bemannad dygnet runt för att ge er läsare det bästa lokala innehållet som är möjligt.

Och det tänker vi fortsätta med.

Ulf Niklasson

ANNONS

Chefredaktör, Hallands Nyheter

LÄS MER:Varbergsposten läggs ner

ANNONS