Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Varberg egen julstjärna (Biltemas skylt) lyser över lugnet med bud om att de tre vise kommunalråden struntat i beslutet om att värna centrumhandeln, skriver insändarskribenten. Bild: Annika Karlbom
Varberg egen julstjärna (Biltemas skylt) lyser över lugnet med bud om att de tre vise kommunalråden struntat i beslutet om att värna centrumhandeln, skriver insändarskribenten. Bild: Annika Karlbom

Varbergsevangeliet 2:1-20

Finns både julstjärna och tre vise kommunalråd.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Vid den tiden utfärdade kommunalråden en förordning om att hela Varberg skulle rivas. Det var den första stadsrivningen, och den hölls när Stenkil var ståthållare i Varberg. Alla gick då för att söka sig en ny bostad, var och en till sin byggherre. Och Josef, som genom sin härkomst hörde till Deromes hus, begav sig från Stormgatan i söder upp till Kungsäter, den sista utposten före Älekulla, för att bosätta sig där tillsammans med Maria, sin trolovade, som väntade sitt barn.

Medan de befann sig där var tiden inne för henne att föda, och hon födde sin son, den förstfödde. Hon lindade honom och lade honom i en krubba, eftersom det inte fanns plats för dem alla inne i lägenheten.

I samma trakt låg några herdar ute och vaktade sin hjord om natten. Då stod Byggherrens ängel framför dem och Byggherrens härlighet lyste omkring dem, och de greps av stor förfäran. Men Byggängeln sade till dem: "Var inte rädda. Jag bär bud till er om en stor glädje, en glädje för hela fastighetsbolaget. I dag har en mäklare fötts åt er i Varbergs stad, han är Messias, representant för Byggherren. Och detta är tecknet för er: ni skall finna ett nyfött barn som är lindat och ligger i en krubba." Och plötsligt var där tillsammans med Byggängeln en stor himmelsk här som prisade Byggnadsnämnden: "Ära i höjden åt Byggnadsnämnden och på jorden fred åt dem som Byggnadsnämnden har utvalt att bli förmögna"

När änglarna hade farit ifrån dem upp till himlen, sade herdarna till varandra: "Låt oss gå in till Kungsäter och Deromes evakueringslägenhet och se det som har hänt och som Byggherren har låtit oss veta.” De skyndade i väg och fann Maria och Josef och det nyfödda barnet som låg i krubban. När de hade sett det, berättade de vad som hade sagts till dem om rivningen av billiga hyresrätter i Varberg. Alla som hörde det häpnade över vad herdarna sade. Maria tog allt detta till sitt hjärta och började bospara till en bostadsrätt. Och herdarna vände tillbaka och prisade och lovade kommunalråden för att de blundade för bygghöjder, förtätningsstrategier och Varbergsbornas synpunkter.

Och i öster lyste Varbergs egen julstjärna, i form av Biltemas skylt, över Lugnet och julefriden med bud om ännu ett beslut som de tre vise kommunalråden struntat i – värna centrumhandeln och begränsa externetablering.

HP Hylander