Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vad bra att S nu verkar förstå att det behövs nya nationella regler på plats när det gäller solcellsparker, skriver debattörerna. Bild: Johan Nilsson/TT
Vad bra att S nu verkar förstå att det behövs nya nationella regler på plats när det gäller solcellsparker, skriver debattörerna. Bild: Johan Nilsson/TT

Varbergsalliansen tar ansvar för helheten

Det kommer ta tid att återställa energiproduktionen efter den förra regeringen som S ledde.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”S vill se solceller på ’rätt’ marker och fler tak”

Vad bra att S nu verkar förstå att det behövs nya nationella regler på plats när det gäller solcellsparker! Det krävdes dock att vi i Varbergsalliansen påpekade detta för dem. Men vi ställer oss ändå frågande till om S verkligen förstått detta då Jeanette Qvist säger att vi skall sätta upp solcellsparker på jordbruksmark om än mindre brukbar? Vi vet inte i dag om det är rätt mark att använda till detta ändamål, vi måste värna om jordbruksmarken.

Att planera byggnation utefter solceller på tak säger vi nej till. Det finns redan tillräckligt många parametrar att ta hänsyn till när man planerar områden, men vi säger inte nej till solceller på tak för det! Kommunen skall självklart sätta upp solceller på tak där det är lämpligt och ekonomiskt försvarbart. Detsamma gäller företag och privatpersoner som vill sätta upp solceller på sina fastigheter, det ser vi positivt på! Det finns flera beviljade bygglov där detaljplanerna haft regleringar som gjort det svårare att få tillstånd att sätta solceller på taken men där vi i Varbergsalliansen sett till att det blivit möjligt.

När det gäller solcellsparker som skall byggas på brukningsvärd jordbruksmark är vi mer försiktigt inställda till. Det saknas i dag tydliga regler kring dessa vilket det inte gör för detaljplaneläggning av bostäder eller industrimark. Ett viktigt steg i processen är att peka ut lämpliga områden för solcellsparker som kommer göras i den nya översiktsplanen som kommunen arbetar fram.

Men vi förstår att S letar efter varje kilowattimma. Det skulle ni tänkt på innan ni gjorde det omöjligt för Ringhals 1 och 2 att fortsätta vara i drift! Men nu är verkligheten där den är och det kommer ta tid att återställa energiproduktionen efter den förra regeringen som S ledde. Men bara för det så kan vi inte låta känslorna och impulsivitet styra och sätta upp solcellsparker där vi känner för det utan det krävs tydliga regler! Att det tar lite tid att vänta på regler må vara hänt eftersom parkerna skall stå där i upp till kanske 50 år.

Varbergsalliansen

Ann-Charlotte Stenkil (M)

Andreas Havasi (SD)

Tobias Carlsson (L)

Morgan Börjesson (KD)

LÄS OCKSÅ: S vill se solceller på ”rätt” marker och fler tak