Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Avgiften för trygghetslarm är en av de taxor som höjs. Bild: Andreas Hillergren/TT
Avgiften för trygghetslarm är en av de taxor som höjs. Bild: Andreas Hillergren/TT

Varbergsalliansen höjer avgifter för de mest utsatta

Är detta en utveckling vi vill ha?

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Den styrande Varbergsalliansens (M, SD, KD och L med stöd av VP) medicin mot en underfinansierad budget för socialnämnden är att höja taxorna för människor som redan har det tufft. Det gäller en höjning av hemtjänsttaxan från idag 196 kr/timme till 300 kr/timme, höjning av avgiften för trygghetslarm från 296 kr/månad till 350 kr/månad och införande av avgift för boendestöd på 300 kr/månad.

Socialdemokraterna har självklart röstat emot dessa och andra förslag kring avgiftshöjningar och taxeförsämringar i socialnämnden. Dessutom vill Varbergsalliansen ta bort anhörigbidraget och ta bort jämkningen vid dubbelt boende när en person flyttar till ett särskilt boende.

Många människor i vårt samhälle lever med låg pension eller andra svaga inkomster. En stor del av dessa nyttjar socialtjänstens omsorg och att ytterligare försämra för dessa människor är verkligen ett hårt slag från Varbergsalliansen.

Konsekvensen kan bli att man tvingas välja bort den omsorg man behöver, eller minska på hjälpen för att få sin ekonomi att gå ihop. Risken är också att mer ansvar och uppgifter läggs på anhöriga, vars bidrag Varbergsalliansen vill ta bort. S ser uppenbara risker med förslagen och som dessutom kan leda till ökade kostnader i andra delar av vården och omsorgen.

Är detta en utveckling vi vill ha? Inte vi socialdemokrater i alla fall. Vi vill att alla ska ha möjlighet att ta emot den hjälp man behöver utan orimliga kostnader. Vi kommer att rösta emot förslagen i fullmäktige den 14 november.

Katarina Eiderbrant (S)

vice ordf i socialnämnden

Erik Rask (S)

ledamot i socialnämnden

Ing-Marie Berggren (S)

ledamot i Socialnämnden

Helene Ungberg (S)

ledamot i Socialnämnden

Aida Mulalic (S)

ersättare i Socialnämnden

Jeanette Qvist (S)

kommunalråd i opposition