Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sommargator är ett etablerat nationellt begrepp och är vanligt förekommande och uppskattade inslag i svenska städer sommartid, skriver insändarskribenten. Bild: Malin Strandberg
Sommargator är ett etablerat nationellt begrepp och är vanligt förekommande och uppskattade inslag i svenska städer sommartid, skriver insändarskribenten. Bild: Malin Strandberg

Varbergs kommun välkomnar kreativa initiativ

Att lyssna på varandra, lära sig och att utvecklas är alltid positivt.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Det finns bättre ställen för sommargatan” samt ”Kommunen gör skillnad på företag och företag”

Varbergs kommun jobbar för ett livskraftigt näringsliv, goda livsmiljöer samt för att stärka Varberg som destination. Vi välkomnar kreativa initiativ som bidrar till utveckling och framgång. Vårt jobb är att vara en möjliggörare som ger företag förutsättningar för etablering, expansion och utveckling.

Sommargatan är ett initiativ som kommer från och drivs av två fastighetsägare som vill bidra till Varbergs utveckling. Vi ser positivt på det och uppskattar alla som bidrar. Sommargator är ett etablerat nationellt begrepp och är vanligt förekommande och uppskattade inslag i svenska städer sommartid.

Vår roll är i detta fall att säkerställa så att initiativet kan genomföras på ett tryggt och säkert vis samt i enlighet med lagar och regler. Arrangören ansvarar för att fylla det med tänkt innehåll samt att marknadsföra och informera.

Vi har förståelse för att andra enskilda företagare anser att deras tillgänglighet begränsas och kommunikationen kring nya satsningar kan alltid bli bättre. Vi noterar också att arrangören själv konstaterar detta som ett utvecklingsområde för kommande år.

Att lyssna på varandra, lära sig och att utvecklas är alltid positivt. Det är så vi blir bättre tillsammans. Vi ser gärna att fler bidrar och vill vara med och utveckla Varberg genom nya eller befintliga evenemang och initiativ.

Vi kommer också att fortsätta arbeta med våra delar för ett ännu bättre Varberg. Bland annat jobbar vi för att utveckla kommunikationen och tydligheten vid vår myndighetsutövning. Vid vår bedömning av säkerhet och trygghet så för vi dialog med bland annat polis och räddningstjänst.

Sommargatan på Östra Långgatan uppfyller kraven för att kunna få nödvändiga tillstånd. Stella Polaris ansökan om uteservering på kajen i Varbergs innerhamn avslogs på grund av tillgänglighets- och säkerhetsaspekter. Inriktningen och viljan att utveckla serveringsmöjligheterna är samma, men de fysiska förutsättningarna är olika.

Vi har respekt för att ett negativt beslut i en tillståndsprocess väcker besvikelse, och vi för gärna en fortsatt positiv dialog för att om möjligt hitta andra goda och hållbara utvecklingsmöjligheter.

Martin Andersson

Näringslivsdirektör Varbergs kommun

LÄS OCKSÅ: Kommunen gör skillnad på företag och företag

LÄS OCKSÅ: Det finns bättre ställen för sommargatan

LÄS OCKSÅ: Ris och ros mot sommargatan i centrala Varberg

LÄS OCKSÅ: Många drar sig för att köra in till centrum med alla avstängningar

LÄS OCKSÅ: Positivt med sommargata – fullt med folk och fin underhållning

LÄS OCKSÅ: Vi har följt alla regler för Sommargatan

LÄS OCKSÅ: Osmidigt att stänga av en genomfartsgata