Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Christofer Bergenblock (C). Bild: Annika Karlbom
Christofer Bergenblock (C). Bild: Annika Karlbom

Varberg står på barnens sida

Barn som är osäkra på sitt kön passar inte in i SD:s samhällsbygge.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ”Ett svek mot en sårbar grupp ungdomar

Hösten 2018 uppmärksammades händelsen kring tioåriga Julle ifrån skånska Veberöd i svensk media. Julle var född som flicka, men identifierade sig som pojke och spelade därför fotboll med pojkarna. När föreningen insåg hur det förhöll sig valde man att kasta ut Julle ur pojklaget och hänvisade honom till flicklaget istället.

Tyvärr valde även Svenska Fotbollförbundet att ställa sig på klubbens sida och inte på Julles. Först efter att frågan uppmärksammades medialt tvingades både SvFF och Veberöd AIF att pudla och be om ursäkt för vad man utsatt stackars Julle för.

Denna händelse var också bakgrunden till att jag tog initiativ till en ändring av kommunens bidragsregler som innebär att barn själva ska ha rätt att välja om man vill spela med pojk- eller flicklaget utifrån vilket kön de identifierar sig med. Bäst är naturligtvis om barnen över huvud taget inte delas in i pojk- eller flickgrupper utan får träna och tävla tillsammans.

Denna ändring motsatte sig Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige eftersom man helt enkelt inte tror på barn som Julle. Enligt SD:s logik var det naturligtvis riktigt att skuldbelägga Julle för att han vågade ha en annan åsikt om sitt kön än vad den kropp som han fötts i gav vid handen. Barn som är osäkra på sitt kön passar helt enkelt inte in i SD:s dikotomiska samhällsbygge.

SD har ju i många sammanhang en relativistisk syn på forskning, där utgångspunkten är att forskning som inte stämmer överens med den egna ideologin eller politiken helt enkelt måste vara felaktig. Därav deras synsätt på könsdysfori.

SD försöker påskina att könsdysfori är ett psykiskt problem, när det i själva verket är en reell verklighet som innebär att det upplevda könet inte stämmer överens med det fysiska. Däremot leder könsdysfori ofta till både diskriminering - som i fallet med Julle - och till psykiskt lidande. Ett lidande som SD bidrar till att förstärka.

Barn måste få göra sina egna val och utforska sina personligheter utan att bli skuldbelagda av vuxenvärlden. Barn måste helt enkelt få vara barn! Jag är därför stolt över att vi i kommunfullmäktige i Varberg visat att vi till hundra procent ställer oss på barnets sida.

Christofer Bergenblock (C)

Kommunalråd