Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Varberg kan inte ta emot fler nyanlända

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Flyktingar. Jag vill börja med att rikta ett stort tack till Margareta Ivarsson för hennes ideella engagemang med flyktingar. Eftersom jag själv har arbetat som volontär i tre olika världsdelar samt arbetat ideellt sedan 2005, vet jag hur stor skillnad volontärer gör i samhället. Jag vet också hur viktigt det är att hjälpa nyanlända till arbete eftersom jag personligen hjälpt över 100 utlandsfödda till arbete och utbildning de senaste åren. Vad mitt personliga engagemang, ideella arbete och de stora summor jag har skänkt till bistånd har med resursfördelning i Varbergs kommun att göra kan jag dock inte svara på, mer än att de personer jag hjälpt in på arbetsmarknaden nu bidrar till ökad skatteintäkt.

Det finns cirka 60 miljoner människor på flykt i världen i dag. Människor flyr ifrån krig, svält och fattigdom. Människor i närområdena – främst barn, kvinnor och äldre – har enligt UNHCR svårt att klara basala behov såsom mat, medicin och tak över huvudet. Sverige har historiskt sett, per capita genom skatter, varit en utav världens givmildaste bidragsgivare till områden där resurserna verkligen behövs. De senaste åren har dock biståndet minskat för att istället gå till dem som tagit sig till Sverige.

De som kommit till Sverige är främst män, i krigsför ålder, från Afghanistan, Afrika och Syrien. Ingen kontrollerar vilka tillgångar dessa människor har, många har kommit utan handlingar. Flera fall av IS-krigare som tagit sig till Sverige och utgett sig för att vara flyktingar har uppmärksammats. Det är väldigt få som flytt direkt från krig till Sverige utan att ha passerat flera andra säkra länder på vägen. Över 90 procent av de ensamkommande som Varberg har tagit emot är av manligt kön. Vissa av dessa män kostar Varbergs kommun 4 500 kronor per dygn i enbart boendekostnader. Det är inhumant att pengarna går till vuxna krigsföra män som lämnat sina familjer och tagit sig till Sverige istället för till närområdena där de flesta unga, kvinnor och äldre befinner sig.

Varbergs kommun kan inte ta emot fler nyanlända och ensamkommande. Varberg har Sveriges näst längsta bostadskö, pengarna i socialnämnden räcker inte ens till att hålla uppe kvalitén i verksamheten. De styrande har redan skurit ned och effektiviserat i verksamheten Ytterligare åtgärder skall fram inom kort för att få budgeten i balans. Senast den 25 oktober i år tog samtliga partier i Varberg beslut om att begära tillfälligt stopp i flyktingmottagandet, för att situationen är ohållbar. Varberg kan inte fortsätta undanta hundratals bostäder varje år till nyanlända och gå back miljoner för mottagandet utan att det påverkar välfärden i kommunen. Varbergs kommuns resurser är inte obegränsade.

Det räcker inte med ett tillfälligt stopp. Det är dags att ta ansvar och vägra ta emot ytterligare nyanlända och ensamkommande. Det är dags att börja tänka både med hjärtat och hjärnan och rikta om flyktinghjälpen dit den gör störst skillnad, i fattiga länder och krigets närområden!

Johanna Palmelid (SD)