Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Surfare måste kunna ta sig ned till vattnet för att utöva sin sport, skriver insändarskribenten. Bild: Rebecka Kvint
Surfare måste kunna ta sig ned till vattnet för att utöva sin sport, skriver insändarskribenten. Bild: Rebecka Kvint

Varberg blev ingen ”ledande surfdestination”

Allt var bra innan projektet startade.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Jag älskar att surfa och har surfat sedan 80-talet i Varberg. Vågförhållandena i Varberg är fantastiska och det är en underbar naturupplevelse.

Det drogs igång ett projekt av kommunen ”Projektet syftar till att skapa en ledande surfdestination...” Man bad om synpunkter på vad som var viktigt för surfare. Det viktigaste är så klart tillgängligheten, att komma ned till vattnet med utrustningen och att kunna rigga på en gräsyta. Surfing finns i många olika former och det är inte bra om alla ska trängas på samma ställe. Förhållandena varierar dessutom med olika vindriktningar, så det är bra att kunna utgå från olika ställen. Det kan också vara trevligt med en toalett. Alltså det var bra innan projektet startade.

Vad har gjorts då? Det är mycket, men inget som underlättar för den som vill surfa. T ex har ett 50-tal parkeringsplatser tagits bort längs Tångkörarvägen i Apelviken. Från den norra parkeringen har det gjutits något som mer liknar stridsvagnshinder som försvårar att ta sig ned till vattnet. Och på den f.d. surfparkeringen (senare husbilsparkeringen) tar sand- och jordhögar och ett lekområde tillsammans med en byggarbetsplats med tunga fordon upp hela ytan.

Det blev med andra ord en kraftig syftesförskjutning och ingen ledande surfdestination.

Även i Läjet har man försvårat för surfare genom åren. Man har minskat parkeringsmöjligheter, placerat ut stora kantiga stenbumlingar som det är lätt att förstöra utrustningen på, minskat gräsytor till förmån för mat och alkoholkonsumtion. Och nu senast spärrat av ett stort område för en foodtruck.

Surfare måste kunna ta sig ned till vattnet för att utöva sin sport. Det är mycket sällan det är sol och varmt samtidigt som det är vind och vågor, men hindren för surfarna är nu permanenta oavsett väder.

Visa att ni menar allvar med en ”ledande surfdestination”. Börja med tillgängligheten. Vi behöver parkeringsmöjligheter nära vattnet.

Besviken surfare