Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Var står Vänsterpartiet i EU-frågan?

Svar på insändare om EU-samarbetet.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "EU-samarbetet behövs" (3/9).

Vi i Vänsterpartiet menar att EU försvårar för demokratin. Den inre marknadens intresse ställs mot lokalsamhälle, miljö och arbetsrätt. När det gäller mänskliga rättigheter så visar de avtal som tecknats med Turkiet och Afghanistan att dessa rättigheter inte står högt i kurs.

Samtidigt är vi i dagsläget medlemmar i EU och även om vårt långsiktiga mål är att lämna, innebär inte det att vi struntar i vad som händer i dag. Det är en av flera viktiga arenor för samarbete och så länge vi är medlemmar kommer vi att samverka inom EU för att uppnå våra politiska mål. Det innebär att vi vill vända EU:s utveckling åt ett mindre federalistiskt håll och istället återföra makt till de lokala nivåerna. Vi vill inte ha någon utvidgning av valutaunionen med den påtvingade politik som det skulle medföra som påverkar lokala budgetar, räntor och växelkurser.

Samarbete och samverkan bör inte ske enbart på en överstatlig nivå. I dagsläget samverkar vi redan med andra länder utanför EU-arenan t ex FN, inom Norden och runt Östersjön vilket vi inte heller får glömma. Innan ett utträde kan bli aktuellt måste det också finnas en plan för hur det ska gå till som är förankrad i exempelvis säkerhetspolitiska ställningstaganden för att samarbete ska kunna garanteras.

Vi menar att ministerrådet, EU-parlamentet och EU-kommissionen inte tillräckligt lyssnar på vad medborgarna i dess medlemsländer vill och behöver. Tyvärr verkar intresset av att lyssna in medborgarna i medlemsländerna vara lågt när det gäller stora viktiga frågor som exempelvis frihandelsavtal. Avståndet mellan de som styr och de det berör är allt för stort. Med ett Bryssel fyllt av lobbyister och utan offentlighetsprincip är chansen för den vanliga medborgaren gentemot en större intresseorganisation att hävda sina intressen minimal.

Jon Thorbjörnson (V)

etta på riksdagslistan

Agnes Hulthén (V)

etta på regionlistan för Vänsterpartiet Halland