Vi är idag 10,3 miljoner personer i Sverige och 15,7 % av dessa är äldre än 70 år, skriver insändarskribenten.
Vi är idag 10,3 miljoner personer i Sverige och 15,7 % av dessa är äldre än 70 år, skriver insändarskribenten. Bild: Hasse Holmberg / TT

Var sjunde person i Sverige är 70+

Många tar på sig rollen att läxa upp och förklara.

ANNONS
LocationHalland|

Folkhälsomyndigheten uttrycker inte att grupper i samhället ska exkluderas från det sociala livet och utestängas från demokratiska processer. Trots detta tar individer i olika positioner just nu på sig rollen att läxa upp och ibland förklara, till och med i HN hur viktigt det är att individer som tillhör gruppen 70+ beter sig på rätt sätt. Ibland med moderlig omsorg.

Vi är idag 10,3 miljoner personer i Sverige och 15,7 % av dessa är äldre än 70 år, 1,6 miljoner människor. Minst var sjunde person i Sverige är över 70 år. Denna grupp är lika betydelsefull som alla andra möjliga grupper som vi kan definiera.

ANNONS

Hittills har vi varit noga med att beakta alla människors lika värde.

Det är viktigt att vi fortsätter att hålla fanan högt vad gäller, att respektera alla individer och ger var och en ansvaret att själva bedöma hur man lever sitt liv. Hur man röstar och vilken religion man vill tillhöra, eller om man är sekulär och inte aktivt lever efter någon religion. Att alla har möjlighet att representeras i samhällets olika organisationer och grupper. Därför måste vi även framöver förutsätta, att varje individ har förmåga att bedöma sin hälsostatus och förmåga att leva ett vuxet och ansvarsfullt liv.

I Sverige har vi försökt att alla ska har möjlighet att utvecklas hela livet.

Barbro Westerholm, Liberalerna, årsrik, har arbetat för att man ska få möjlighet till hemtjänst även i den kommun man har sitt fritidshus, nu i socialtjänstlagen.

Coronakrisen har orsakat bekymmer i kommunerna att följa denna lag. Personalen räcker inte till för detta, menar man. Riksdagsledamöter, tillsammans med SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) agerar för att förändra lagen som berättigar till hemtjänst i annan kommun.

SKR som är kommunernas och regionernas arbetsorganisation motarbetar denna lag och har inflytande som är svårt att se konsekvenserna av.

Maria Haldesten, har svarat Barbro Westerholm angående detta HN 4 maj -20.

ANNONS

Jag har under årens lopp noterat hur SKR har kommit att motverka effekten av lagstiftning och föreskrifter från våra myndigheter, så att resurser inte tillförts offentliga verksamheter, bland annat för god arbetsmiljö. Kommuner och regioner har inte tagit sitt arbetsmiljöansvar och haft lagerhållning av skyddsmaterial. Effektivisering och optimering har varit viktigare än mänskliga respektfulla verksamheter, SKR har haft en roll som framförallt räddar kommunernas ekonomi och inte hållbara verksamheter.

För att förhindra coronasmitta, bör alla individer följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Alla måste ta ansvar. Vi 70+, är myndiga, kan bedöma vår hälsostatus, har erfarenhet av att fatta våra egna beslut och har lyckats vara med om många födelsedagar, vi är en resurs och många av oss har barn och barnbarn och erfarenheter som vi inte hade då vi var yngre.

Margareta Bernås (L)

ANNONS