Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
En koltrast matar sin unge med mask. En allt ovanligare syn? Bild: Felix Kaestle
En koltrast matar sin unge med mask. En allt ovanligare syn? Bild: Felix Kaestle

Var är fåglarna?

Läsaren Göran beskriver en allt mer karg naturtillvaro där han bor.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Vi bor under sommaren i en fastighet med brukad jordbruksmark runt om oss. Nära intill finns en kanal med stora träd och buskvegetation på ömse sidor om vattnet. Kanalen omsluter en liten, rikligt bevuxen ö. En ganska fördelaktig biotop för ett rikt fågelliv kan tyckas och så har det varit under de 40 år vi bott här. Koltrasten, som bott i vår cypressbuske, har sjungit hela nätterna, näktergalen har vissa år sjungit från ett snår på den lilla ön, björktrastarna har plundrat grannens bigarråträd, stararna har letat mask på gräsmattan till ungarna i holken, ringduvorna har kuttrat oavbrutet, tornseglarna och ladusvalorna har plockat insekter i flykten, fasantuppen har kråmat sig och kluckat. Så har vi naturligtvis sett måsar, kajor, kråkor, pilfinkar m fl. Några gånger varje år har rovfåglar seglat över träden och åkrarna efter ett byte att slå klorna i.

De senaste åren har fågellivet på vår lilla plätt på jorden blivit allt torftigare. I år har vi inte sett och hört varken näktergal, koltrast, björktrast eller stare och endast några få ladusvalor och tornseglare såg vi i början av sommaren.

I trädgården har vi fler blommor än vanligt av många, många slag. Vi har låtit en del av gräsmattan växa fritt, där blommar nu vitklöver och tusensköna i massor. Vi lever i en grön oas och har försökt skapa goda levnadsbetingelser för insekter och fåglar men har inte lyckats så bra. Inte heller insekterna hittar till oss. Jag har sett endast några få humlor hittills i år. Varför är det så? Beror det på att det har varit en alltför blåsig vår och försommar så att insekterna inte kunnat flyga i vinden? Inga insekter = inga insektsätande fåglar; kanske är det så och då kan vi hoppas att allt blir bra igen till nästa år.

Göran