Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Det är skillnad på att beväpna Sverige och att beväpna Saudiarabien, skriver insändarskribenten.  Bild: Fredrik Sandberg/TT
Det är skillnad på att beväpna Sverige och att beväpna Saudiarabien, skriver insändarskribenten. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Vapenexporten är hyckleri!

Vapen som säljs till Sverige går till en fredlig demokrati.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på ledaren "Hyckleri om Varberg skulle vägra vapenexport"

HN anklagar VVVV för hyckleri, eftersom vi är emot vapenexport men inte säger något om import av vapen. Det är ett intressant argument eftersom det är lite ovanligt. Men det är nog ändå feltänkt.

Det främsta problemet med Sveriges vapenexport är att vi säljer vapen till diktaturer och krigförande länder. Under 2017 exporterade Sverige vapen till krigförande diktaturer som Saudiarabien och Förenade Arabemiraten, till diktaturer som Thailand och Algeriet, och en stor del av exporten gick till krigförande länder som Indien och USA.

Vapen som säljs till Sverige går till en fredlig demokrati som inte använder sina vapen till våld och förtryck, åtminstone inte i någon större omfattning. Därmed är det stor moralisk skillnad mellan Sveriges export av vapen och vår import av vapen. Det är skillnad på att beväpna Sverige och att beväpna Saudiarabien.

Våra lagar och regler för vapenexport säger att Sverige inte ska exportera några vapen alls, och framför allt inte till länder som deltar i krig eller kränker mänskliga rättigheter. Ändå gör vi det. Därför är det vapenexporten som är exempel på hyckleri. Inte motståndet mot vapenexport.

Fredrik Ivarsson

Medlem i nätverket Varberg Våga Vägra Vapenexport

Svar

från ledarredaktionen.

Så om någon annan producerar och exporterar vapen runt världen är det inget problem att vi gynnar den krigsmaterielindustrin? Att värna vår egen vapentillverkning, som alltså setts som en grundbult i uppbyggandet av vår egen försvarsförmåga, är däremot fel? Nog är det ett resonemang av typen ”det vi inte ser har vi inte ont av”.

Att ha ett strikt regelverk för vapenexport och att följa det är givetvis angeläget, vilket ledarsidan påtalat vid flera tillfällen.

Maria Haldesten

politisk redaktör