Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Överlevare. Emerich Roth överlevde Förintelsen. Bilden är från ett besök på Påskbergsskolan i Varberg 2013. Bild: Daniel Molund
Överlevare. Emerich Roth överlevde Förintelsen. Bilden är från ett besök på Påskbergsskolan i Varberg 2013. Bild: Daniel Molund

Valet handlar om vilket samhälle vi vill ha i framtiden

Lyssna på Emerich Roth.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Jag träffade Emerich Roth på Tångaskolan i Falkenberg i början av 90-talet. Emerich Roth kom tillsammans med en ung man som under en tid tillhört en grupp nynazister i Stockhom. Han fick via Fryshuset i Stockholm hjälp att lämna extremhögern. Nu reste han tillsammans med Emerich Roth, som överlevt förintelsen och berättade om sina upplevelser av grupptryck, indoktrinering , rädsla, kränkningar och hat. Det var på den tiden då man kunde höra ”Vitmaktmusik” i skolans korridorer.

De satt sida vid sida framme vid podiet i Tångaskolans aula. En jude som överlevt förintelsen och en fd nynazist som skrikit ut sitt hat på gator och torg.

Lördagen den 25 augusti marscherade NMR på gatorna i Stockholm. De manifesterade sitt hat mot demokratin som de vill ersätta med ett totalitärt system. De hetsar mot judar och muslimer. Det är fruktansvärt men det är trots allt en begränsad och avskärmad skara. Så här skriver Emerich Roth i ett öppet brev till ledningen för Moderaterna:

”Så länge ondskan klär sig i uniform och kängor och skriker ut sitt hat, är ondskan inte så farlig. Det är när ondskan klär sig i kostym och lägger sig till med lånad vokabulär, som den är riktigt farlig. Att bli insläppt och bli tagen i hand är ondskans högsta önskan , ty väl inne och accepterad, kan den sprida sig som en smittsam epidemi”

Valet handlar om vilket samhälle vi vill ha i framtiden. Det handlar om mänskliga rättigheter, alla människors lika värde, om demokrati i ordets djupaste mening. Vill vi ha ett mångkulturellt, öppet och tolerant samhälle eller ett samhälle som präglas av rasism och främlingsfientlighet?! Valet är ditt.

Per Sjövall (V)