Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En byggnad måste ha någon inre användning för att kunna vara levande, skriver debattören. Bild: Sigrid Malmgren
En byggnad måste ha någon inre användning för att kunna vara levande, skriver debattören. Bild: Sigrid Malmgren

Vad ska ske med Gamlebyskolan?

Ska den få förfalla tills det är för sent att rädda den?

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Under mars och april förra året (2021) var det några insändare på Ordet är fritt, som handlade om Gamlebyskolan; dess tillvaro och framtid. Tidigare har Gamlebyskolan diskuterats i både servicenämnden och kommunstyrelsen och efter dessa diskussioner verkar det inte vara troligt att vare sig byggnaden eller tomten ska användas av den alltmer ökande kommunala tjänstehenkåren?

Nu satsar man på Stadshus C. Fastigheten som ägs och förvaltas av Varbergs Fastighets AB (VFAB) ska byggas om, till och på. Detta beslutades i kommunstyrelsen, november 2020.

För drygt tio år sedan drevs verksamheten i VFAB av ekonomichefen Sven-Ivar Jögård, på en deltidstjänst tillsammans med en inhyrd konsult. Nu är det många fler anställda i VFAB.

Vad ska då hända med Gamlebyskolan? Ja, den ägs inte av VFAB utan av ”kommunen” (av oss alla alltså) och för förvaltningen ansvarar servicenämnden, där Liberalerna innehar ordförandeposten.

Kommunstyrelsen beslutade i november 2020 att Samhällsutvecklingskontoret får i uppdrag att utreda lämpligt användningsområde för fastigheten, kvarteret Inspektören 1 (här finns Gamlebyskolan) och att uppdraget ska redovisas för kommunstyrelsen våren 2021. I uppdraget ingick dessutom att utreda det långsiktiga behovet av förvaltningslokaler.

För några år sedan drevs verksamheten planeringskontoret av planeringschefen Bengt Bengtsson och ett par medarbetare. Efter hans pension har planeringskontoret bytt namn till samhällsutvecklingskontoret och chefen är samhällsutvecklingsdirektör. Antalet anställda är i dag betydligt fler.

Under marsmötet 2021 konstaterade man på servicenämndens möte att Gamlebyskolan just då töms och att underhållsbehovet är stort. Kommande beslut ska tas tillsammans med samhällsutvecklingskontoret och politiken, eftersom det är kommunen som äger fastigheten.

Under sitt novembermöte 2021 begär servicenämndens arbetsutskott att den egna förvaltningen ska redovisa eventuella oklarheter som finns rörande Gamlebyskolan och vilken nämnd som är ansvarig för fastigheten framöver. Man önskar en redovisning på sitt arbetsutskottsmöte i januari 2022. Men man får tydligen ett omgående besked, då man på sitt möte i december 2021 kan konstatera att samhällsutvecklingskontoret har fastighetsägaransvaret för Gamlebyskolan.

Någon redovisning för kommunstyrelsen om Gamlebyskolans framtid, som begärdes i november 2020 för redovisning under våren 2021, finns ännu inte dokumenterad.

Så vad händer med Gamlebyskolan? Ska den få förfalla tills det är för sent att rädda den? Om inte någon annan kan känna ansvar för denna byggnad, så kanske den tidigare eleven och nuvarande kommunfullmäktigeordföranden Gösta Bergenheim (tidigare Andersson) kan engagera sig? Kanske kan han samarbeta med andra elever från förr, som känner ett djupare ansvar för byggnadens historia och betydelse, än den som för närvarande återspeglas i ett osynligt engagemang på samhällsutvecklingskontoret?

En byggnad måste ha någon inre användning för att kunna vara levande. Att ta bort en verksamhet, utan att ersätta den med en annan, är ett sätt att döda en byggnad inifrån. Tar man samtidigt bort den yttre vården och tillsynen är det ett mycket effektivt sätt att rasera en kulturklenod på kort tid och för evigt. Det har framförts idéer om stadsmuseum och om föreningslokaler i Gamlebyskolan. Det är väl bra förslag?

Thomas Ericsson

Arkitekt SAR/MSA