Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den stora frågan är då vem eller vad ska producera den el som vi alla vill ha i en inte alltför avlägsen framtid, skriver insändarskribenten.  Bild: Annika Örnborg
Den stora frågan är då vem eller vad ska producera den el som vi alla vill ha i en inte alltför avlägsen framtid, skriver insändarskribenten. Bild: Annika Örnborg

Vad ska ersätta kärnkraften?

Inget parti pratar om hur den framtida elproduktionen ska lösas

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

I dag vill regeringen att vi alla ska köpa elbilar, el-cyklar och allt ska i fortsättningen gå på elektricitet!

Den stora frågan är då vem eller vad ska producera den el som vi alla vill ha i en inte alltför avlägsen framtid? Den 31 dec 2019 stänger Ringhals 2 ned och den 31 december 2020 stoppar också Ringhals 1 varför ca 1 800 MW försvinner från vårt elnät.

Så från den 1 januari 2021 finns sex kärnkraftverk kvar i Sverige och det kommer att producera cirka 9000 MW ”hela tiden” fram till 2040. Från 2040 fram till 2045 försvinner de återstående sex kärnkraftverken i Ringhals, Forsmark och Oskarshamn och MP kommer att vara jätteglada!

Men, en väldigt viktig och i allra högsta grad aktuell fråga är naturligtvis vad som kommer att ersätta detta bortfall av elproduktion när vi närmar oss år 2040-45.

Den totala Elproduktionen den 18 februari 2018 var 12,488 MW och producerades enligt följande, vattenkraft cirka 51 procent, kärnkraft cirka 40 procent och bland de resterande el producenterna fanns ”vindkraften” som levererade 0,8 procent.

Idag finns cirka 3 500 vindkraftverk installerade i Sverige vilket är jättebra och de producerade cirka 0,8 procent av vårt elbehov den 18 februari 2018! Men, men, tror nog att vi alla vill vara säkra på att vårt elnät ger oss all det ljus och värme som vi behöver även när det inte blåser!

Den stora frågan som inget parti pratar om i dag är hur den framtida elproduktionen ska lösas!

Lars G