Kommunen följer inte likabehandlingsprincipen mellan olika huvudmän inom kommunen, anser insändarskribenten.
Kommunen följer inte likabehandlingsprincipen mellan olika huvudmän inom kommunen, anser insändarskribenten. Bild: Håkan Johansson

Vad ligger bakom konflikten om hockeyprofil på Vesterhavsskolan?

Inte lätt att pussla ihop ett schema med de tider som bir över.

ANNONS
LocationFalkenberg||

Apropå

artikeln "Föräldrar känner sig lurade av Vesterhavsskolan" och "Därför pausas hockeyprofilen på Vesterhavsskolan"

Den 24 augusti skev HN att Vesterhavsskolan ”pausar hockeyprofilen”, d v s avbryter den speciella inriktningen med ishockey man tidigare haft. Orsaken var, enligt vad rektorn säger i artikeln, att man inte kommit överens med kommunen om hyra av idrottshallen. Dels ville skolan ha tillgång till ”specifika tider”, dels hade hyran chockhöjts från 350 till 800:-/tim.

I stället för att undersöka om skolan missgynnats, har HN gjort ett populistiskt försök att, genom att intervjua en missnöjd förälder, lägga hela skulden för avbrottet på Vesterhavsskolan.

ANNONS

Vad ligger bakom? Jag har begärt ut besked från kommunen genom upprepade påstötningar. Först efter över en månad och när jag förklarat mig beredd att överklaga till JO, fick jag viss information.

Det framgår att de kommunala skolorna har tillgång till ishallen mellan kl 0800 till 1445 varje skoldag, måndag och torsdag något mindre. Det är inte lätt att pyssla ihop ett schema med de tider som eventuellt blir över!

Priset då? De kommunala skolorna betalar 50 000 kronor/år. Med indexuppräkning bör det röra sig om max 55 000 kronor. För detta disponerar man ishallen ca 150 timmar under VT och cirka 360 under HT alltså totalt ca 510 timmar per läsår. Det innebär ett pris av ca 107:-/timme, mot 800 kronor/timme som man kräver av Vesterhavsskolan.- Denna skola har fått en ökning med 230 procent sedan 2018, medan uppgörelsen med kommunens skolor ligger fast sedan 2009. Vad värre är att de kommunala skolorna inte utnyttjar de tilldelade tiderna. Man betalar sålunda för mycket och genom generöst tilltagna, reserverade tider blockerar man hallen för andra – läs Vesterhavsskolan!

I HN förklarar förvaltningschefen prisskillnaden med att de kommunala skolorna har fasta tider. Men så är det inte. De har reserverat de ”bästa tiderna” inom vilka de efterhand kan boka de tider man vill utnyttja.

ANNONS

Kommunen följer inte likabehandlingsprincipen mellan olika huvudmän inom kommunen. Ett försök från politikerna att komma åt en välskött friskola?

Mats Dahlbom

Svar

från HN:s redaktion:

I HN:s första text framgår det tydligt att skolan och kommunen har varit oense om både priser och halltider. Skolans rektor får i texten beskriva det han upplever som orättvist och hänvisar till den kommunala likabehandlingsprincipen. Kommunen, å sin sida, anser att det är självklart att privata företag får betala mer än kommunala verksamheter. HN redovisar också att förhandlingarna, om tider och priser, hade avbrutits. Enligt kommunen kom det oväntat medan skolan ansåg att kommunen agerat för långsamt. Att i det här läget även beskriva i en andra text hur elever och föräldrar påverkas av beslutet känns högst rimligt. Oavsett anledningarna till nedläggningen så har eleverna valt inriktning – och kanske också skola – på premisser som plötsligt inte längre gäller.

Petter Tarenius

Nyhetschef

ANNONS