Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vad händer i framtiden på Lilla Drottninggatan?

Politikernas uppgift är att företräda väljarna/de boende i Varberg.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Varbergs Bostad med Stefan Stenberg (C) som ordförande tänker sälja 37 välhållna hyresrätter med låga hyror till Derome, som nu exploaterar kvarteret. Att Derome bygger i kvarteret och har fått igenom nya detaljplaner + att det ska anläggas en väg i närheten gör, enligt Stenberg, det svårt att göra något åt fastigheten. Men Varbergs Bostad behöver inte göra någonting mer än att på vanligt vis förvalta hyresfastigheten som man äger. Varbergs Bostad har nybyggda hyresrätter på andra sidan gatan, så något logistikproblem finns inte. Det är ett väl samlat bestånd av lägenheter, som kan skötas effektivt.

Den tidigare byggnadsnämndens förtätningsallians M, S och C, med Stenberg som ordförande, hjälpte Derome och andra att få bygga högre och större än vad kommunens styrdokument medgav, så det är inte förvånande att han i sin nya roll som ordförande i Varbergs Bostad fortsätter att gynna Derome och andra byggföretag på bekostnad av varbergarnas gemensamma egendom.

Derome köpte nyligen en villa i närheten för 15 miljoner. Ett bolag får aldrig ekonomi på en sådan fastighet utan att riva och bygga bostadsrätter. Derome har naturligtvis en plan för att exploatera området och få ut så mycket avkastning som möjligt. Politikernas uppgift, däremot, är att företräda väljarna/de boende i Varberg. Och för många av oss som bor i Varberg är en låg hyra en nödvändighet för att få en hyfsad livskvalitet. Nybyggt blir alltid dyrare än äldre bostäder.

Varbergs Bostad är ett mycket solvent bolag, som inte har några problem att få låna pengar hos bankerna till mycket låg ränta. Man behöver alltså inte sälja hyresrätter med låg hyra för att klara framtida byggnationer.

Att beräkna värdet på en hyresfastighet är mycket enkelt. Hyror som intäkt. Utgifter som drift, underhåll, ränta och viss avkastning. Det ger ett pris för fastigheten.

Om någon är beredd att betala avsevärt mer än så, så är det rivning och nybyggnation av bostadsrätter som gäller. Kan vi som bor i Varberg få ett besked från Stenberg vad som gäller? Får man så mycket betalt att det är rivning som väntar?

HP Hylander