Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

När man talar om skog är det viktigt att skilja på naturskog och kulturskog. Bild: Ruud, Vidar

Vad är skog?

50 procent av alla svenska arter finns i skogen.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Skogen i Sverige täcker 50 procent av landets yta. Det kan tyckas mycket, men vad är det för någon skog? Det är i dag knappast en skog som kan beskrivas på följande sätt.

"Det stiger en doft av kantareller och blåbär ur marken. I myrkanten flyger en tjädertupp upp med ett brak. Fötter söker sig sakta över döda stammar och mossigt mjuka kullar. Löven har börjat gulna. Från berget syns ett varierande skogslandskap med olika sorters träd i alla åldrar. I bäcken runt sjön växer gamla håliga aspar och björkar. De stora hyggenas tid är förbi."

När man talar om skog är det viktigt att skilja på naturskog och kulturskog. Skogsindustrin verkar helst tala om kulturskog, när man säger att vi aldrig har haft så mycket skog som vi har i dag. Detta stämmer säkert ifall man bara räknar antalet stammar som passar till massaved och plank. När naturvården talar om skog menar vi en naturskog som kan beskrivas enligt citatet ovan. I så fall har vi inte haft så lite skog, som vi har i dag.

50 procent av alla svenska arter finns i skogen. Där finns också 50 procent av alla rödlistade arter. Enligt FN-konventionen om biologisk mångfald 2011 i Nagoya borde 17 procent av arealen skyddas. I Sverige är i nuläget endast 5 procent av skogen (fjällnära skogen inräknad) skyddad.

För att bevara skogens biologiska mångfald måste snarast trakthyggesbruket (kalhyggen) upphöra och fler biotopskydd, naturvårdsavtal ovh naturreservat bildas. Naturskyddsföreningen vill se nya lagar och regler för hur skogen skall skyddas och brukas. Alla skogens tjänster till oss ska hanteras varsamt och utan att tära på resurserna i framtiden.

Per-Olof Erickson

Naturskyddsföreningen