Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Arbetsgivarna som måste ta sitt juridiska ansvar och minska riskerna på arbetsplatser, skriver LO:s ordförande i Kungsbacka/Varberg. Bild: Helena Landstedt/TT

Vad är ett liv värt för en arbetsgivare?

Förra året dog 58 personer i en olycka på jobbet i Sverige.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Förra året dog 58 personer i en olycka på jobbet i Sverige. I år börjar siffran redan att närma sig 40. Dessutom skadades mer än 30 000 personer på jobbet förra året varav fler än 7 000 i Västsverige.

Det här är dessutom siffror som inte förändrats särskilt mycket under tid, om det går åt något håll så är det fel håll.

Regeringen har utfärdat en nollvision mot dödsolyckor på jobbet men insatsen i årets budget är fem miljoner kronor till arbetsmiljöinspektörer. Tyvärr är de oftast på plats först efter olyckan har varit framme.

Istället är det arbetsgivarna som måste ta sitt juridiska ansvar och minska riskerna på arbetsplatser. Både för att skada sig fysiskt och att skada sig psykiskt.

I ett arbetsliv som alltmer präglas av tidspress och snäva marginaler så är det frestande för arbetsgivare att inte ta arbetsmiljöarbetet på allvar.

I en ekonomi där tillfälliga anställningar blir allt vanligare och människor blir utbytbara för arbetsgivarna är det frestande för arbetsgivare att slita ut människor och inte ta ansvar för deras psykiska hälsa.

Svenskt näringsliv svarar på kritiken genom att vilja låta arbetsgivarna själva utse skyddsombud. Helst vill de ta bort systemet med regionala skyddsombud och ersätta det med ”oberoende arbetsmiljörådgivare”.

Vi vill istället skapa bättre förutsättningar för en god arbetsmiljö. Både genom att förbättra möjligheterna för skyddsombuden men framförallt genom att sluta prata om minskade risker och istället göra jobbet.

De viktigaste insatserna är – ett systematiskt arbetsmiljöarbete, tryggare anställningar, färre ensamarbetare, bättre utbildade arbetsledare och skyddsombud och inte minst arbetsgivare som bryr sig mer om sina anställdas hälsa än om sina ekonomiska marginaler.

Helén Ung Le

ordförande för LO Kungsbacka/Varberg

LÄS MER: Fler dör på jobbet - så ska dödstalen minskas

LÄS MER: Christer miste armen i foderfabriken

LÄS MER: Jens Lindblom klämdes ihjäl på jobbet