Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Hur förklarar man för en Fransman eller Italienare vad lagom är? Bild: Yvonne Åsell / SvD / TT

Vad är ett lagom EU?

Kan lätt tas över av andra krafter.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Samarbete – inte superstat!"

Vad är ett lagom EU som Kristdemokraterna förespråkar? Hur förklarar man för en Fransman eller Italienare vad lagom är? Ett lagom EU är inget eller nästan inget EU alls. Ett lagom EU är ett EU som mycket lätt kan tas över av över av krafter som är allt annat än lagom.

För att göra en jämförelser kan man gå till skolans värld. En lagom duktig elev är det framtidens företagsledare eller är det framtidens timanställda inom hemtjänsten? Hur många företagare eller för den delen anställda vill jobba i ett företag som är lagom? Inte så många om ens några.

Jag blev mycket förvånad när Sveriges lagompolitik hyllades i EU. Till dess jag såg varifrån hyllningen kom. Den lettiske EU-kommissionärens inlägg sammanfaller allt för väl med de diskussioner som just nu förs om östeuropeiska arbetares rätt till en anständig lön för sitt arbete i Västeuropa. Vill vi ha en lagompolitik och så småningom östeuropeiska löner i hela EU eller vill vi ha kvar de löner som vi har i dag och som vi använt som säkerhet till bostadslån med mera? Det tål att tänka på när man ska rösta i EU-valet. Men framför allt glöm ante att rösta. De odemokratiska krafterna glömmer inte det.

Göran