Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Utländsk mat. Hur definierar SD svenskhet i framtiden?  Kommer vi att anses vara illojala mot den svenska nationen om vi t ex älskar det italienska köket? Bild: Leif R Jansson / TT
Utländsk mat. Hur definierar SD svenskhet i framtiden? Kommer vi att anses vara illojala mot den svenska nationen om vi t ex älskar det italienska köket? Bild: Leif R Jansson / TT

Vad är det svenska som SD vill värna?

Är vi som är födda i Bohuslän svenskar?

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Efter att ha läst SD:s partiprogram med många vackra ord; ”kombinera frihet och trygghet, individualism och gemenskap” och ”där alla medborgare är skyddade av och är lika inför lagen” citerar vi följande under femte rubriken ’Sverigedemokraterna och nationen’:

”SD definierar den svenska nationen i termer av lojalitet, gemensam identitet, gemensamt språk och gemensam kultur.”

Vidare: ”På samma sätt som den som är född i en annan nation senare i livet kan bli en del av den svenska nationen menar vi också att man även som infödd svensk kan upphöra att vara en del av den svenska nationen genom att byta lojalitet, språk, identitet eller kultur.”

Vi ska enligt SD värna ”det svenska”- vad nu det är? Varken judar eller samer betraktas som svenskar enligt SD. Vi som är födda i Skåne och Bohuslän som varit omväxlande svenskt, danskt och norskt, är vi svenskar?

Det som oroar oss är inte så mycket hur SD definierar svenskt idag, utan imorgon. Idag kan vi tycka olika om saker, men den dagen när SD utifrån en maktposition får tolkningsföreträde om vad som är svenskt och verkställer det, vad händer då? Kommer vi att anses vara illojala mot den svenska nationen om vi älskar det italienska köket, klär oss i indiska kläder, har en fäbless för persisk musik, vill lära oss tala arabiska flytande och kör en japansk bil? Detta är exempel på de små sakerna jämfört med en styrd public service och massmedia utifrån sverigedemokratisk lojal svenskhet.

SD med Jimmie Åkesson i spetsen jobbar hårt för att bli rumsrent och utnyttjar skickligt människors missnöje. Med rädslan som pedagogiskt verktyg målas ett vi och dom – mer eller mindre värda – upp.

Vi vill rekommendera läsning av Gellert Tamas bok ”Det svenska hatet”. Där beskrivs ingående efter noggrann research vilka ulvar i fårakläder vi öppnar dörren för.

Erik Hellsborn sitter som representant för SD i Varbergs Kommunfullmäktige och kandiderar till riksdagen. En man som enligt en intervju i HN 23 februari i år inbjudit Kent Ekeroth (riksdagsledamot sedan 2010 och ledamot i Justitieutskottet fram till 2016) till Varberg som talare. I samma intervju säger Hellsborn att det fallit en oförtjänt skugga över Ekeroth gällande järnrörsskandalen. Ekeroth som 14 september 2014 twittrade som replik på att inte kunna stoppa media ”ha ha, det gör vi i sinom tid”. Vidare bloggade Hellsborn 2011 att han delar Anders Behring Breiviks nationalistiska ideologi och menar att det är massinvandringens fel att Breivik blev mördare och enligt intervju med HN 28 juli 2011 anser att boken ”Vedergällning”, som kulminerar i en massaker på judar, är ”bra underhållning”.

Valet i september gäller inte i första hand olika skattesatser eller från vilken årskurs vi ska ha betyg i grundskolan. Valet gäller något mycket, mycket större.

Eva Törnqvist Nyman

Gunnar Törnqvist