Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Om fler individer finns tillgängliga för viruset att angripa, får viruset fler tillfällen till att mutera, skriver insändarskribenten. Bild: Johan Nilsson/TT
Om fler individer finns tillgängliga för viruset att angripa, får viruset fler tillfällen till att mutera, skriver insändarskribenten. Bild: Johan Nilsson/TT

Vaccinet är inte snabbt framtaget

Tekniken med mRNA-vaccin har forskats på i ett par decennier.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Svar

på "Många minns hur det gick förra gången ett vaccin togs fram snabbt

Ja, du har helt rätt; ”hon” dvs undertecknad, tog inte upp något om biverkningarna av vaccinet mot svininfluensa, i debattartikeln. Helt enkelt därför att min artikel inte över huvud taget tog upp något, som talade mot vaccinering. Mitt resonemang rörde sig enbart runt de positiva följder, som vaccination mot olika plågsamma, ofta handikappande och ibland dödliga sjukdomar har medfört – hittills.

Underförstått, att vi skulle ta dessa faktum i beaktande när vi fattar beslut rörande vaccinering. Inte någonstans artikeln står något om ”…tog fram ett vaccin snabbt ”, eller ”…ett nytt snabbt framtaget vaccin”. Det är inte om hur vaccin tagits fram, som min artikel handlar. Vaccinet mot sars-cov-2 är inte snabbt framtaget! Dagens teknik med mRNA-vaccin: Pfizer, Moderna m.fl. har forskats på i ett par decennier och är helt säkert för det sars-cov-virus som nu sprids, dvs sars-cov-2. Vaccinet mot Ebola är ett ex på mRNA-vaccin. Det kommer ständigt nya vaccin med denna metod, i takt med att vi lär oss mer om vårt immunförsvar.

Argumentera gärna mot det jag skrivit, men inte det jag inte skrivit. Till det får du skriva en egen artikel, inte en replik på min.

Några syndabockar har inte utsetts i min artikel, tvärtom. Skulden för spridning har lagts där den hör hemma, hos de ovaccinerade.

Avslutningsvis: Om fler individer finns tillgängliga för viruset att angripa, får viruset fler tillfällen till att mutera! Så det är inte helt oproblematiskt att många förblir ovaccinerade, oavsett om de enbart smittar varann. Kanske hittar på det sättet en ny mutation vägen till oss alla oavsett vaccinering. Vad gör vi då?

Vanja Regnander

Varberg