Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Systemet med vårdappar bör ses över, tycker insändarskribenten. Bild: jessica Gow/TT
Systemet med vårdappar bör ses över, tycker insändarskribenten. Bild: jessica Gow/TT

Vårdappar riskerar att drabba de mest sjuka patienterna

Systemet måste ses över.

Det här är en insändare/debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten.

Klicka här för att svara skribenten eller för att skriva en egen insändare. 

Både i kommun och region står digitalisering högt på dagordningen. Digitaliseringen är inget självändamål utan ska vara ett verktyg för att förenkla, effektivisera och lösa behov. För att klara framtidens välfärds- och vårdbehov sägs det vara ett måste, men då måste det också uppnå syftet.

Användandet av vårdappar, där man kan träffa en nätläkare har ökat stort. Trots det har man inte sett att trycket på mottagningarna har minskat. Kanske vittnar det om att de som använder sig av dessa appar inte hör till dem som annars skulle sökt vård på en mottagning, utan använt sig av egenvård för att bli friska och att man nu söker för lättare åkommor. Det innebär då istället ytterligare belastning på en redan hårt belastad sjukvård. Dessutom slår det hårt mot vårdcentralerna, då det är den vårdcentralen som patienten tillhör som får stå för kostnaden för det digitala läkarbesöket. Det innebär risk för en undanträngningseffekt, att de mest sjuka patienterna drabbas av minskade resurser när vårdcentralerna på grund av ökade kostnader kan tvingas dra ned på personal.

Risken finns därmed att med dagens system som vi har i Halland kommer att motverka dess syfte. I Västra Götaland till exempel har man istället valt att lägga kostnaden på ett centralt konto i regionen och inte på den enskilda vårdcentralen, vilket kanske vore en bättre lösning även i Halland.

Vi behöver se över systemet och vi behöver få ökade resurser till primärvården, inte minskade som resultaten nu visar!

Carita Boulwén (SD)

gruppledare

SD Region Halland